BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

FAST werkt aan eerste bus op mierenzuur

09 juni 2016

  • Teamfoto-Team-FAST-with-Bus
  • Team-FAST-Formauto-Junior-3.jpg 1000
  • Team-FAST-Formauto-Junior-2.jpg 1000

Als iedereen wat bijlegt dan heeft de Brainportregio weer een innovatieve wereldprimeur in huis: een stadsbus op mierenzuur. Team FAST van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft woensdagavond 8 juni in het Evoluon in Eindhoven de aftrap gegeven. De studenten hopen met behulp van crowdfunding vaart te zetten achter de ontwikkeling van hun duurzame voertuig. Eind 2016 stappen ze naar verwachting op de bus voor de eerste rit.

De duurzame technologieën om zwaardere voertuigen zoals bussen en vrachtwagens milieuvriendelijker te maken, kennen nog veel tekortkomingen, stelt Team FAST. Terwijl juist in deze categorie nog veel te winnen is op het gebied van duurzaamheid. Elektrische bussen hebben maar een beperkte actieradius en het opladen van de accu’s duurt relatief lang. Het gebruik van waterstof lost beide problemen grotendeels op, maar waterstof is geen ongevaarlijk goedje. Deze brandstof vergt dure systemen en hoge druktanks. Alle redenen dus voor Team FAST om met een oplossing te komen. Door mierenzuur in te zetten, hopen de studenten van Team FAST de sterke punten van waterstof en elektrische voertuigen te bundelen, maar dan zónder de nadelen.

Opslag

Bliksemsnel Mierenzuur biedt een goede manier om energie op te slaan in een vloeistof. Door chemische reacties is het mogelijk mierenzuur razendsnel om te zetten in waterstof en CO2, maar ook andersom. Zo kan het dus gemaakt worden om energie veilig op te slaan en uit elkaar gehaald worden om energie veilig te genereren. Door deze eigenschap is het een duurzaam produceerbare energiedrager. Dankzij het vloeibare karakter van mierenzuur kun je waterstof -en dus energie- gemakkelijk, veilig en goedkoop vervoeren.

Tanken

Omdat mierenzuur een vloeistof is, zal het gebruik voor de consument vergelijkbaar zijn met het gebruik van benzine. Deze overeenkomst zorgt er bovendien voor dat het gebruik van mierenzuur gemakkelijk in de bestaande brandstofinfrastructuur kan worden ingevoerd. Mierenzuur kan als energiedrager nog breder worden ingezet. Energie uit zon en wind kan worden opgeslagen in mierenzuur en vervolgens gebruikt worden waar nodig. Het proces wordt volledig uitgelegd in deze animatie.

Schaalmodel

Team FAST heeft in januari 2016 haar eerste schaalmodel gepresenteerd. Deze miniatuurauto van één meter reed toen de eerste keer op mierenzuur en behaalde internationaal veel publiciteit. Teammanager Max Aerts: “Mierenzuur heeft een veel grotere potentie bij de zware transportsector, daarom hebben we ervoor gekozen om een stadsbus te laten rijden op mierenzuur.”

Crowdfunding

Met crowdfunding wil Team FAST eind 2016 de eerste bus op mierenzuur laten rijden. Het streefbedrag is 90.000 euro waarmee een deel van het onderzoek en de ontwikkeling betaald. Met het opgehaalde geld wordt een deel van het onderzoek en de ontwikkeling betaald. Met de campagne willen de studenten niet alleen de kas te spekken, maar het publiek ook meer betrekken bij projecten met duurzame technologie. Team FAST bestaat volledig uit vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor dit hogere doel.

Wie geld wil doneren kan terecht via de website van het studententeam of op Facebook.