Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Finalisten Dutch Design Awards bekend

10 juni 2016

Voor de veertiende Dutch Design Awards is een shortlist van 26 finalisten in zes categorieën samengesteld. De selectie laat zien dat design uit Nederland en de Brainportregio in het bijzonder, een vooraanstaande rol speelt bij innovatie. Uit de nominaties blijkt dat veel ontwerpers een verschil in de wereld willen maken. Ze werken aan innovatie en zoeken oplossingen voor maatschappelijke problemen. De winnaars worden zaterdag 29 oktober bekendgemaakt tijdens Dutch Design Week in Eindhoven.

De selectiecommissie van Dutch Design Awards kwam tot deze shortlist na beoordeling van de inzendingen. In oktober wijst een internationale vakjury de winnaar aan in elk van de zes categorieën: Fashion, Product, Habitat, Design Research Communication en Service & Systems.

Communication

Grafisch ontwerp is sterk vertegenwoordigd in de nominaties van dit jaar. Niet zozeer in kwantitatieve zin, des te meer in kwalitatief opzicht: de inschrijvingen zijn volgens de jury van uitmuntende kwaliteit. Ook valt op dat ontwerpers steeds vaker de overstap maken naar andere disciplines, zoals autonome (kunst)presentaties of juist de reclamewereld. Velen van hen nemen zelf het initiatief voor projecten, waarbij ze verschillende media inzetten en uiteenlopende samenwerkingen aangaan in plaats van binnen hun eigen vakgebied te blijven.

Service & Systems

De inzetbaarheid van ontwerpers blijft zich verder verbreden en dat toont zich bij uitstek in de categorie Service & Systems. Opvallend blijft de sociale betrokkenheid van designers, die inmiddels is doorgedrongen tot alle domeinen, zelfs commerciële. De wil om problemen op te lossen met behulp van design groeit, en uit zich in steeds grotere en meer diverse samenwerkingsverbanden: ontwerpen als teamsport. In het ontwerpproces zijn niet langer alleen de gebruikers van het ontwerp maatgevend, maar ook de mensen die de producten maken en de diensten leveren.

Kijk voor een overzicht van alle finalisten op de website van Dutch Design Awards.