BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Finalisten Dutch Design Awards bekend

09 september 2016

  • foto-4
  • foto-1
  • foto-5

Foto's van finalisten: Brabantia, Transavia & MultiTankcard

Brabantia, MultiTankcard en Transavia zijn de finalisten voor de DDA Best Client Award 2016. De drie bedrijven onderscheiden zich door eigentijdse samenwerkingen aan te gaan. Dat maakte de selectiecommissie begin september bekend. Op zaterdag 29 oktober wordt tijdens Dutch Design Week de winnaar bekendgemaakt. Het designfestival van de Brainportregio is wereldwijd bekend en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar Eindhoven.

De Best Client Award is de speciale prijs van Dutch Design Awards (DDA) voor opdrachtgevers die designers en vormgeving strategisch inzetten voor hun organisatie. Hiermee wordt goed opdrachtgeverschap in relatie tot design beloond. Belangrijke criteria zijn de mate van professionaliteit, strategie, duurzaamheid en innovatie. Uit alle inzendingen selecteerde de commissie, bestaande uit Pieter Aarts (ContentKings, DMN), Rita van Hattum (BNO), Luuk Ros (NIMA), Roel Stavorinus (design- en marketingstrateeg), Mark van Iterson (Heineken) en Adjan Kodde (Mirabeau) de drie finalisten van dit jaar.

Design leadership

Wat de beoordelingscommissie opviel aan de ingezonden cases, is dat opdrachtgevers in veel gevallen slechts incidenteel samenwerken met een ontwerpbureau; er is nog onvoldoende sprake van langdurige, strategische samenwerkingen. Maar wie als opdrachtgever succesvol wil zijn, moet creativiteit en verschillende disciplines inzetten om visies voor de langere termijn te ontwikkelen. Lef, visie en leiderschap tonen, oftewel design leadership, heeft de toekomst. De drie finalisten laten zien wat het oplevert als je hiervoor durft te kiezen als opdrachtgever.

Toegevoegde waarde

De commissie ziet de finalisten en enkele andere inzendingen als voorbeelden van meer eigentijdse samenwerkingen. Ze hebben een duidelijk gezamenlijk doel: het creëren van toegevoegde waarde voor de eindgebruiker. Producent van huishoudproducten Brabantia, mobiliteitsdienst MultiTankcard en luchtvaartmaatschappij Transavia onderscheiden zich door een antwoord te formuleren op complexe vraagstukken over merkidentiteit voor de langere termijn.

Dutch Design Awards

Op zaterdag 29 oktober wordt tijdens Dutch Design Week de winnaar bekendgemaakt. De prijsuitreiking vormt samen met een tentoonstelling tijdens Dutch Design Week (22-30 oktober) en de publicatie Dutch Design Today een platform voor Dutch design in de volle breedte. Kijk voor meer informatie op www.dutchdesignawards.nl