Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Finalisten Young Designer Award bekend

23 juni 2016

  • Tom-van-soest
  • sophie-hardeman.jpg 1000
  • marius-jopen.jpg 1000

Foto 1: Tom van Soest, Foto 2: Sophie Hardeman & foto 3: Marius Jopen

Sophie Hardeman, Marius Jopen en Tom van Soest zijn de finalisten Young Designer Award 2016. Zij kenmerken zich volgens de jury door vergaande professionaliteit. Op zaterdag 29 oktober wordt tijdens Dutch Design Week, hét designfestival van de Brainportregio, de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.

De selectiecommissie van de Young Designer Award prijst de vergaande professionaliteit die dit jaar opviel bij het doornemen van de inzendingen, en in het bijzonder in het werk van de finalisten. Sterke visuele presentaties en multidisciplinaire samenwerkingen waren dit jaar eerder regel dan uitzondering. Bovendien lijkt deze generatie ontwerpers hun ego gemakkelijk opzij te kunnen zetten en te werken vanuit oprechtheid en een meer bescheiden houding. Uit de inzendingen blijkt ook een verschuiving van focus op het product, naar het proces. Zo worden prototypes steeds vaker als eindproduct gepresenteerd en wordt de ontwikkeling van een product onderdeel van het verhaal dat de ontwerper wil vertellen.

Dutch Design Awards

De Dutch Design Awards (DDA) zijn internationaal gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De Young Designer Award is de speciale stimuleringsprijs voor jong talent. Uit alle inzendingen selecteerde de commissie onder leiding van Saskia van Stein (Bureau Europa) de drie finalisten van dit jaar. In oktober wijst de internationale vakjury de winnaars aan. Hieronder een korte beschrijving van de finalisten 2016.

Tom van Soest

Tom van Soest studeerde in 2012 af aan de Design Academy Eindhoven met zijn onderzoek naar het potentieel van bouwafval als nieuw materiaal voor bakstenen. Het leidde al snel tot het bedrijf StoneCycling, dat hij samen met Ward Massa opzette en dat verschillende bakstenen produceert van bouwafval: de WasteBasedBrick. Gemengd met verschillende afvalstoffen biedt deze een nieuw scala aan esthetische mogelijkheden voor het bouwen van gevels. De stenen voldoen aan de technische eisen en certificaten voor gebruik in (nieuw)bouwprojecten. Ook werkt Van Soest aan recyclingprojecten met glas. Zo wordt zowel in een project met Heineken-flesjes, als in het Bottle Up-project in Zanzibar glasafval ingezet om nieuwe, aantrekkelijke producten te maken.

Sophie Hardeman

Sophie Hardeman studeerde af aan de mode-tak van de Gerrit Rietveld Academie en focust zich met haar label op denim. Voor haar is de spijkerbroek het ultieme voorbeeld van maatschappelijk conformisme; het heeft zich ontwikkeld van werkmankledij tot hét symbool voor vrijheid, tot alledaags kledingstuk voor de massa. Met haar collecties probeert ze echter los te komen van dit soort conventies. Door te spelen met bestaande verhoudingen en structuren, die een spijkerbroek tot een herkenbaar kledingstuk maken, trekt ze in twijfel wat normaal is. Met haar verschillende invalshoeken spiegelt ze – met een vleugje zelfspot – hoe men denkt te moeten leven en kleden.

Marius Jopen

Grafisch ontwerper Marius Jopen heeft sinds zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie in 2014 een uitgebreid portfolio opgebouwd. Zijn werk is divers en verenigt verschillende disciplines: van grafische vormgeving tot liefdadigheidsstrategieën, en van logo’s tot tentoonstellingsvormgeving. Met zijn dagelijkse posterserie toont hij zijn visie op grafisch ontwerp en illustratie en neemt hij bovendien de rol van journalist aan. Veel van de door hem gebruikte technieken zijn zelf aangeleerd. Zijn werk schuurt constant tussen brutaal, lief, oncomfortabel, ironisch, ongepolijst en intelligente observaties.

Expo

De prijsuitreiking, een tentoonstelling met het werk van alle finalisten tijdens Dutch Design Week en de publicatie vormen samen een platform voor Dutch design in de volle breedte. Kijk voor meer informatie op www.dutchdesignawards.nl