BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Financial Times voorspelt Eindhoven gouden toekomst

17 februari 2014


Het investeringsklimaat van Eindhoven is na Londen en Helsinki het beste van Europa. De Financial Times zet Eindhoven in de overall ranglijst van haar Foreign Direct Investment Index (fDi-index) op een derde plaats. Het hart van de hightech regio Brainport is volgens de Britse financiële autoriteit een uitgelezen plek om te investeren in de toekomst. Met deze plaats in de top drie maakt Eindhoven een ongekende sprong in de ranglijst, die nauwlettend gevolgd wordt door internationale investeerders. Nog nooit stond een Nederlandse stad zo hoog in deze lijst.

“We zijn natuurlijk content met zo’n topklassering in een bijzonder gezaghebbend onderzoek”, aldus burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven. “Het is een bevestiging dat we de afgelopen jaren de juiste weg bewandeld hebben. Eindhoven heeft zich ontwikkeld tot een succesvol samenwerkend ecosysteem op het gebied van hightech en design, waar creativiteit en kennis elkaar vinden en versterken. Hier worden innovatieve oplossingen bedacht voor de uitdagingen waarmee de wereld de komende jaren te maken krijgt. Onze aanpak heeft de afgelopen jaren veel nieuw talent en ondernemerschap aangetrokken. Dat maakt ons zeer aantrekkelijk voor investeerders, vindt ook de Financial Times.”

De hoge klassering van Eindhoven is te danken aan de innovatieve economische koers die bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen in de regio al een aantal jaren samen varen. Voor de Britse waardering tellen onder meer fDi-strategie, infrastructuur en economische potentie. Brainport Eindhoven scoort goed op deze punten en is daardoor uitgegroeid tot een sterke economische motor met een positief effect op de rest van Nederland. De stad is bovendien geworteld in een vooruitstrevend Brabantse ondernemersklimaat dat veel geroemd wordt vanwege de gedeelde economische strategie. In 2013 werd de provincie Brabant nog door het Europese Comité van de Regio’s uitgeroepen tot meest ondernemende regio. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze provincie nu de prominente eerste plek op de fDi-ranking inneemt op het vlak van fDi-strategie voor regio’s.

Een van de investeerders die de kansen in en om Eindhoven al eerder inzag, is Marcel Boekhoorn. “In 2012 nam ik samen met een groep investeerders de High Tech Campus Eindhoven over van Philips. Dit terrein is uitgegroeid tot de slimste vierkante kilometer van de wereld, met veruit het grootste aantal patenten per hoofd van de bevolking. In deze stad en regio gebeuren bijzondere dingen. Met name de gezamenlijke agenda en verregaande samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden – de zogeheten Triple Helix - zorgen ervoor dat deze regio werkt als een soort deeltjesversneller voor innovatie."

Brainport Eindhoven zet in op de versnelde groei van kleine veelbelovende start ups en op de doorgroei van grotere ondernemingen met wereldwijde potentie en ambitie. Dankzij de saamhorigheid binnen de Triple Helix krijgen nieuwe initiatieven veel meer kans. Eindhoven zoekt daarom naar samenwerking met investeerders om het succes een extra boost te geven. Niet alleen directe investeringen voor het bedrijfsleven, maar ook financiering voor het uitbouwen van publieke research instituten, grootschalige living labs en het creëren van een nog aantrekkelijker woon- en werkmilieu voor kenniswerkers.

“Onze campus is inderdaad een kraamkamer voor startups en jonge, hoogopgeleide en veelzijdige ingenieurs.” Dat zegt vicevoorzitter Jo van Ham van het College van Bestuur van de TU/e. “We leiden de vakmensen en technici op waar de industrie om zit te springen. Tegelijk vormen we nieuwe ondernemers met een unieke kennis. In 2013 zijn 41 nieuwe bedrijven gestart op onze Campus. De TU/e huisvest met andere woorden enorm veel talent en potentieel. Onze keuzes daarin zijn heel duidelijk: we zijn een internationale researchuniversiteit in engineering science en technology. Dat is onze rol in en toegevoegde waarde voor Brainport Zuidoost-Nederland.”

De fDi European Cities and Regions of the Future is een tweejaarlijkse ranglijst van de Financial Times. Het is een ranking van steden en regio's die de beste vooruitzichten hebben voor buitenlandse investeringen, economische ontwikkeling en bedrijfsuitbreiding. Het onafhankelijke onderzoek wordt verricht door fDi Intelligence, wereldwijd het grootste kenniscentrum op het vlak van buitenlandse investeringen. De onderzoekers verzamelden gegevens van 468 steden en regio's in Europa. Eindhoven stond al één keer eerder genoteerd in het overall klassement, op plaats twintig (2010). In de actuele ranking behaalt Eindhoven:

  • Nr. 3 – Top 25 Cities overall
  • Nr. 1 - Top 10 Western European Cities
  • Nr. 1 - Top 10 Small European Cities
  • Nr. 1 - Top 10 Small European Cities - FDI Strategy

Een uitgebreide toelichting op de fDI ranking is te vinden via: www.fdiintelligence.com.