BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Forbes: Eindhoven meest inventieve stad van de wereld

09 juli 2013

Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft Eindhoven uitgeroepen tot meest inventieve stad van de wereld. Deze uitverkiezing is gebaseerd op één van de meest gebruikte methodieken om innovatie in kaart te bregen: de patentdichtheid. Per 10.000 inwoners worden in de regio Eindhoven 22.6 patenten geregistreerd.


Lees het volledige artikel op de website van Forbes.

San Diego (VS) was tot nog toe wereldwijd het gebied met de grootste patentdichtheid, maar de cijfers laten duidelijk zien dat de Brabantse stad de afgelopen tijd een onstuitbare opmars heeft gemaakt. Volgens burgemeester Van Gijzel is deze erkenning met name bedoeld voor de bedrijven en kennisinstellingen die in deze regio bijzonder goed samenwerken. "Instituten als Holst en Solliance lopen wereldwijd voorop in technologisch onderzoek. Net als hightech-reuzen als NXP, Philips, ASML, maar ook de vele kleine en middelgrote bedrijven in de regio, die hier actief hun kennis verder ontwikkelen en vastleggen in onder andere patenten. Die absolute toppositie zien we nu dus bevestigd in de OESO cijfers", aldus de burgemeester.

OESO top 10

De OESO is een internationaal samenwerkingsverband van 34 landen waarin sociaal en economisch beleid wordt bestudeerd en besproken. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en internationaal beleid af te stemmen. Volgens recent onderzoek van deze organisatie zijn de meest inventieve steden geconcentreerd in Noord-Europa en de Verenigde Staten.

De top tien op het gebied van patentdichtheid ziet er momenteel als volgt uit (per 10.000 inwoners):

  1. Eindhoven 22.58
  2. San Diego 8.95
  3. San Francisco 7.57
  4. Malmö 6.85
  5. Grenoble 6.23
  6. Stuttgart 6.18
  7. Boston 5.80
  8. Stockholm 5.72
  9. Minneapolis 5.06
  10. München 4.97

Ook internationale kranten zoals de Taipei Times hebben aandacht besteed aan de regio Eindhoven als meest innovatieve plek van de wereld.