Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Girlsday bij 3 Helmondse bedrijven

16 april 2019

Donderdag 11 april kwam er een bus vol meisjes van Lorentz Casimir College (3e klas havo/vwo) uit Eindhoven en het Strabrecht College (2e klas vmbo) uit Geldrop naar Helmond. Ze brachten daar een bezoek aan Huijbregts Groep (toeleverancier voor de voedingsmiddelenindustrie), AAE (high tech machinefabrikant) en Fokker Landing Gear (aerospace specialist). Niet zomaar als leuke excursie, maar met het doel om te kijken of een baan in de techniek later iets voor hen zou zijn. Techniek is breed en er zijn enorm veel verschillende banen; van monteren tot ontwikkelen.

Machines om speelgoed te maken

Dat bleek wel bij AAE. De leerlingen zagen er ontwikkelaars achter computers en monteurs op de werkvloer. Ook zagen ze er voor het eerst een clean room. Ze keken hun ogen uit hoe spik en span het er was. Geen vuiltje in de lucht of op de grond. Dat kan ook niet, want als er een onderdeel vies wordt, dan kunnen er zo duizenden euro’s direct de prullenbak in. Ook leerden ze dat AAE machines bouwt voor wereldberoemde speelgoedfabrikanten. Aan het eind van de rondleiding mochten de meiden zelf een sieradendoosje assembleren. Enthousiast gingen ze aan de slag om uiteindelijk een uniek sieradendoosje mee naar huis te nemen. 

  • 20190411 094403
  • 20190411 093810
  • 20190411 092458
  • Mg 9126

Poeders in 80% van je eetmomenten

In het Innovation Centre van Huijbregts Groep werd er gegiecheld en onwennig om zich heen gekeken toen er werd verteld dat er vanwege de strikte hygiënemaatregelen een speciaal pak en haarnetje moesten worden gedragen. De rondleiding in de fabriek was erg interessant. Ze ontdekten dat in 80% van ons eten poeders van Huijbregts Groep zitten. Ook ontdekten ze dat poeders mengen niet alleen maar simpel wat ingrediënten bij elkaar gooien is, maar dat software en hardware er essentiële onderdelen van zijn. Ze stonden ervan te kijken dat in het Huijbregts Innovation Centre de geavanceerde software zelf ontwikkeld was. Techniek is dus meer dan handig zijn!

  • Mg 9113
  • Mg 9111

Dure landingsgestellen

Bij Fokker Landing Gear kwamen ook meerdere disciplines van techniek aan bod: natuurlijk het monteren, demonteren en onderhouden van de landingsgestellen, maar ook de natuurkunde van de hydraulische systemen, als onderdeel van werktuigbouwkunde, en zelfs scheikunde. De meiden stonden ervan te kijken dat er bij ieder onderdeel een enorm hoop papierwerk kwam kijken. Alles moet gecontroleerd en gedocumenteerd worden, want het gaat uiteindelijk om mensenlevens. Want werkt een landingsgestel niet goed, dan kan dat tot enorme ongelukken leiden. Dat boekwerk aan documentatie zorgt er ook voor dat de onderdelen ontzettend duur zijn. Waar een stuk rubber eerst op 10 euro werd geschat, later op 100 euro, bleek honderden euro’s te kosten. Op de route van de rondleiding stonden verschillende kraampjes om bepaald technieken uit te lichten. Van het vliegtuigjes vouwen tot het in elkaar zetten van een hydraulisch systeem. Tijdens de rondleiding werden zoveel indrukken opgedaan, dat de meiden hun telefoons helemaal waren vergeten. Die moesten ze in het begin inleveren, om de geheimen van Fokker veilig te stellen.

  • 20190411 104020

Enthousiast over techniek

Met deze Girlsday hopen de bedrijven, gemeente Helmond en Brainport Eindhoven de meiden enthousiast te hebben gemaakt voor een opleiding in de techniek. Ze zijn hard nodig. Daarbij is er genoeg aanbod in de omgeving en zijn volgens insiders de salarissen dus niet verkeerd.