BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Groei ASML eerste kwartaal sterker dan verwacht

19 april 2017

Chipmachinefabrikant ASML heeft opvallend goed gepresteerd in het eerste kwartaal van 2017. Het bedrijf uit Veldhoven profiteerde van een sterke vraag uit alle industriesectoren.

In het eerste kwartaal werd een omzet gehaald van 1,94 miljard euro. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de vorige periode waar een omzet van 1,91 miljard euro werd gerealiseerd. Zelf liet het bedrijf in januari nog weten dat het rekende op een daling van de opbrengsten naar een niveau rond de 1,8 miljard euro. De brutomarge ging omhoog van 47,2 naar 47,6 procent. Onder de streep bleef 452 miljoen euro over, dat is wel een kleine 14 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2016. Voor het tweede kwartaal van 2017 verwacht ASML een omzet van tussen de 1,9 en 2 miljard euro.

Daarnaast blijft voor ASML de industrialisering van de EUV technologie een belangrijke rol spelen. Op dit moment zijn er 21 van deze machines in bestelling voor een totale waarde van 2,3 miljard euro.