BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Grondlegger ASML overleden

19 september 2016

Arthur del Prado is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als een van de pionierende ondernemers in de chipindustrie en een van de grondleggers van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. Del Prado richtte eind jaren zestig Advanced Semiconductor Materials (ASM) op, een leverancier van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Uit ASM kwamen later de afsplitsingen ASML en Besi voort. Ook investeerde Del Prado in het Nederlandse Mapper Lithography.

Del Prado is vrijdag 9 september in zijn woonplaats Bilthoven overleden en het nieuws kwam pas later naar buiten toen de familie een overlijdensadvertentie plaatste. De in Nederlands-Indië geboren Del Prado studeert onder meer economie en bedrijfskunde, onder andere bij de Harvard Business School in Boston, waar hij de opkomende chipindustrie ontdekte. In 1964 richtte hij in Europa zijn eigen bedrijf op: Advanced Semiconductor Materials (ASM).

ASM groeide uit met vestigingen in de Verenigde Staten en het Verre Oosten en is later omgedoopt tot ASMI. Begin jaren tachtig is ASMI het eerste Nederlandse bedrijf dat een notering krijgt aan technologiebeurs Nasdaq. In 1988 gaat ook de dochtermaatschappij ASM Pacific Technologies (ASM PT) naar de beurs, in Hongkong.

In 1984 start Del Prado samen met Philips de joint venture ASM Lithography. In 1988 trekt hij zich terug uit het samenwerkingsverband en gaat het bedrijf door onder de naam ASML. Het bedrijf in Veldhoven groeit uit tot wereldmarktleider op het gebied van productiemachines voor chips. Bij ASMI geeft Del Prado in 2008 het stokje over aan zijn zoon Chuck en blijft tot mei van dit jaar niet-uitvoerend president van ASM PT.