BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Helmondse bedrijven bieden bijzonder kijkje in keuken tijdens Girlsday

14 april 2017“Hoe gaaf is het als je een jongen, of later bijvoorbeeld je automonteur, kunt imponeren met je technische kennis”, vraagt Manuela Snijders, engineer bij Fokker Landing Gear (FLG), aan de groep jonge meiden die zojuist is binnengekomen bij het bedrijf. Deze en andere tweedejaarsleerlingen van het Lorentz Casimir Lyceum (Eindhoven) en Varendonck College (Asten) bezochten het Helmondse bedrijf in het kader van de landelijke Girlsday op 13 april 2017, bedoeld om meisjes kennis te laten maken met techniek en ICT. Daar doen verschillende organisaties in de Brainport regio aan mee, zoals dus FLG, maar ook bedrijven als AAE en Huijbregts Groep. Zij boden de meiden een bijzonder kijkje in hun keuken, waar ze zelf ook aan de slag mochten.

Proefjes doen
Want waarom zouden vrouwen niet voor techniek kunnen kiezen, merkt Snijders op tijdens haar welkomstwoord aan de eerste groep van de dag. “We zijn echt niet minder goed.” Een treffende uitspraak die het karakter én doelstelling van Girlsday prima weergeeft. Gezeten aan picknicktafels met roze kleedjes en tompoezen luisteren de meisjes aandachtig naar de motiverende woorden en technische uitleg over de werkzaamheden bij FLG (waar landingsgestellen worden ontworpen, geproduceerd, onderhouden en geïnspecteerd). Maar de praktijk spreekt natuurlijk veel meer tot de verbeelding, dus snel de fabriek in. Daar staan, verspreid over verschillende hallen, acht kraampjes klaar waar telkens een onderdeel van het productieproces (Machining, Magazijn, Maintenance, Test Facilities, Surface Treatment, Assemblage, REPAIR & Overhaul en Engineering) uitgelicht wordt door een medewerker. Nog leuker is dat de leerlingen bij elk kraampje een proefje doen om zelf te ervaren hoe het werkt. Ze mogen bijvoorbeeld een schokdemper in elkaar zetten, of aan de hand van bakjes met (snoep)spekjes erin bedenken welk landingsmechanisme onder dat bakje het beste werkt om het spekje binnenboord te houden. Spannend is ook de puzzel die ze mogen maken om alle handelingen die nodig zijn voor het in- en uitklappen van een landingsgestel in de juiste volgorde te plaatsen. Doen ze dat goed, dan komt dat gestel daadwerkelijk in beweging. Een leuke manier om meer te leren over de core business van FLG.3D puzzel
Een ander Helmonds bedrijf dat zijn deuren openstelde tijdens Girlsday 2017 is AAE BV (Advanced Automated Equipment) , een hightech machinebouwer met internationale bekendheid. Hier ligt de nadruk, naast een rondleiding door het bedrijf waarbij zowel innovatieve technologie als 3D metaal printen en menselijk vakmanschap aan bod kwamen, op een opdracht die de meiden vooraf hebben gemaakt; nadenken over een gebruiksaanwijzing voor het in elkaar zetten van een 3D puzzel van aluminium blokjes. Die instructies hebben ze op papier meegenomen en tijdens het bezoek aan AAE maken ze de puzzel daadwerkelijk, om te ervaren of ze de juiste en meest logische gebruiksaanwijzing hebben bedacht. Zodra dat gelukt is, volgt een wedstrijdje - tussen twee teams van twee personen – wie de puzzel het snelst in elkaar kan zetten. Tijd op de klok; 20 seconden. De twee gelukkige winnaars krijgen als award dezelfde puzzel in groter formaat. Na afloop vragen de begeleiders van AAE hoe de meiden hun ochtend bij het bedrijf hebben ervaren. ‘Leuk’, klinkt het voorzichtig vanuit het 59 meisjes tellende gezelschap. Of sommigen nu interesse hebben in techniek? Dat weten ze eigenlijk nog niet. Is er dan iemand die er helemaal niets aan vindt? Één meisje steekt dapper en eerlijk haar hand op.

Geavanceerde productie
De meeste meiden die deze Girlsday rondlopen bij de Helmondse bedrijven geven aan dat ze zich hebben opgegeven omdat ze nog helemaal niet weten wat ze later willen doen. Ze staan open voor alle mogelijke opties, dus ook een loopbaan in de technologie. Tijdens de bedrijfsbezoeken hopen ze te ervaren wat dat precies inhoudt en of het bij ze past. Zo ook bij Huijbregts Groep, waar geur- en smaakstoffen verwerkt worden voor klanten uit de hele wereld. Dat techniek een breed begrip is, benadrukken medewerkers van het bedrijf tijdens het introductiepraatje. Daarin wordt gesproken over ‘de zeven werelden van techniek’, waaronder groententeelt, vervoer, geld & handel en wetenschap & ontdekken. “We zijn in Nederland zó goed in innovatie, dat ze zelfs vanuit China komen kijken hoe wij het hier doen”, aldus bedrijfsdocent Ruud. Dat Huijbregts Groep zelf ook succesvol is op dat gebied, blijkt wel tijdens de rondleiding door de immense fabriek waar geavanceerde productieprocessen plaatsvinden. “Daardoor kunnen we de beste kwaliteit garanderen en hebben we nauwelijks concurrentie”, vertelt de rondleider. Om die voorsprong te behouden, hebben ze een eigen onderzoeksafdeling waar continu aan innovatie wordt gewerkt. Investeren in technologie blijkt dus ook een economische meerwaarde te hebben. Al gaat dat aspect toch nog aan de meiden voorbij; ze worden vooral enthousiast van de chips-smaaktest aan het einde van het programma bij Huijbregts Groep. Maar dat er aan al die verschillende smaken een innovatief proces vooraf gaat, weten ze nu in ieder geval wel. En daar gaat het óók om tijdens Girlsday.