Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Hoe pas je de nieuwste technologie augmented of virtual reality toe op jouw werk?

28 februari 2019

Hoe pas je de nieuwste technologie augmented of virtual reality toe op jouw werk?  

Trends als big data, digital twin, cloud computing en servitization bieden nieuwe mogelijkheden voor bestaande bedrijven. Ook kan het voor disruptie zorgen, wanneer kleine bedrijven dankzij nieuwe technologieën bestaande markten overnemen. Dit geldt ook voor augmented reality en virtual reality. De ontwikkelingen op het gebied van virtual reality en ook augmented reality staan niet stil. Steeds meer bedrijven en organisaties zien de mogelijkheden van deze nieuwe technologieën in. Enerzijds kunnen bedrijven de technologie gebruiken om hun eigen processen te optimaliseren. Anderzijds ontstaan nieuwe bedrijven die dankzij augmented of virtual reality de markt willen veroveren.

Een bedrijf uit de laatste categorie is SAFY BV. Het bedrijf is opgericht medio 2018 en heeft een veiligheidstrainingsgame ontwikkeld waarmee medewerkers in een gesimuleerde omgeving kunnen trainen. De basisveiligheidstraining die in de industrie wordt gebruikt (VCA), wordt normaal gesproken met behulp van een boek of via e-learning aan medewerkers uitgelegd. Maar met SAFY leer je niet uit een boek of powerpoint, maar via een virtueel spel. Één van de modules traint bijvoorbeeld de veiligheid rondom werken op hoogte. Hierin leer je over de veiligheid en onveiligheid bij het werken in de bouw, zoals het aansnoeren van de valbescherming zodat je niet van het dak valt. Je kan dit belangrijk punt lezen in een boek, maar wanneer je virtueel van een dak afvalt omdat je niet aangesnoerd bent, heeft dit veel meer impact. Daarnaast is zo’n spel veel leuker dan een training in een standaard klaslokaal. Door gevaarlijke situaties in een virtuele, en dus veilige, omgeving te herkennen reageer je in de realiteit alerter op zulke situaties. De ervaringen die je in de game opdoet maken je meer bewust, wat leidt tot een betere houding op de werkplaats en daardoor ook door veiliger gedrag. Deze mogelijkheid van virtual reality en gamification zag ook Remon Veraart, voormalig directeur van Mosa, waar hij de verantwoordelijkheid had over de veiligheid van 700 man. Vanuit zijn passie voor veiligheid, is hij in dit nieuwe bedrijf gestapt. “Medewerkers moeten naar huis kunnen gaan, zoals ze hun wer zijn gekomen: heelhuids”, aldus Remon Veraart.

Maar augmented en virtual reality kennen meer toepassingsmogelijkheden. Zo kan virtual reality heel goed worden ingezet op het terrein van gebieds- of gebouwontwikkeling. Dankzij virtual reality visualiseer je de getekende omgeving. Een andere mogelijkheid bestaat voor toerisme: monumenten, gebouwen, historische pleinen of straten komen tot leven dankzij augmented reality. Digitale informatie wordt toegevoegd aan de reële omgeving om hiermee een verhaal te vertellen. In productiebedrijven kan de technologie ingezet worden voor het ontwerpen van nieuwe gebouwen, producten of machines, het leren werken met nieuwe machines, maar ook voor het onderhoud van de machines en productielijnen.

Voor bedrijven die interesse hebben in het ontdekken van de mogelijkheden van AR/VR, organiseert Brainport Development in samenwerking met Metropool Regio Eindhoven, de Effenaar en regionale bedrijven de ‘Reality Check’. Een onafhankelijke, ervaren adviseur laat in een gratis 2 uur durende sessie zien wat de mogelijkheden voor een bedrijf of organisatie kunnen zijn. Ook de veiligheidstraining van SAFY is te ervaren bij de reality check. Hierdoor wordt het makkelijker om te zien wat het voor de organisatie kan betekenen, draagvlak te creëren en besluiten te nemen of het bedrijf verder wil met deze nieuwe technologie. Meer informatie kan je vinden op de pagina van de Reality check. Meer informatie over SAFY is te vinden op hun website