Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

In gesprek met: Tinus van de Pas

06 mei 2019

In gesprek met.................


Tinus van de Pas
Projectleider Brainport Traineeship Program
t.vandepas@brainportdevelopment.nl

In deze terugkerende rubriek spreken we mensen die hun ziel en zaligheid leggen in het aantrekken en/ of behouden van internationaal talent voor de Brainport Eindhoven regio. Ditmaal gaan we in gesprek met Tinus van de Pas, de drijvende kracht achter het Brainport Traineeship Program dat onderdeel is van het Brainport Talent Attraction Program.

Kun je ons globaal vertellen wat het Brainport Traineeship Program inhoudt? 
Het Brainport Traineeship Program matcht bedrijven in de Brainport Eindhoven regio met studenten en recent afgestudeerden uit Spanje en Italië. Het betreft techneuten en IT’ers met een mbo4-, hbo- of wo niveau die voor een periode van drie tot zes maanden deelnemen aan het traineeship en een opdracht vervullen bij een bedrijf in de regio. Bedrijven komen op deze manier op een laagdrempelige manier in contact met dit internationale talent. Bovendien hebben de trainees de mogelijkheid om een beurs te krijgen. Hiervoor maken we o.a. gebruik van het Erasmus+ programma van de EU. Een mooi resultaat is dat een aanzienlijk percentage van de trainees, zo’n veertig procent, is na afloop van het programma bij het bedrijf blijven werken.

Hoe lang bestaat het Brainport Traineeship Program al? 
Het Brainport Traineeship Program bestaat zo’n zeven jaar. In eerste instantie is het als pilot begonnen maar het bleek al snel heel succesvol. Er is een grote schaarste aan hoogopgeleide techneuten en IT’ers in de regio en het programma vult een duidelijke behoefte. We zijn als regio dan ook heel uniek in het feit dat we inmiddels ruim 40 internationale trainees per jaar matchen met bedrijven in de regio.

Zou je kort kunnen samenvatten wat je achtergrond is en hoe je in dit werkveld terecht bent gekomen? 
Ik ben van origine werktuigbouwkundige. Vanuit die achtergrond ben ik het onderwijs ingerold. Ik vind techniek nog steeds heel interessant maar met mensen werken en vooral met jonge mensen vind ik nog veel leuker. In eerste instantie ben ik daarom begonnen als docent bij het Summa College. Later werd ik coördinator internationalisering en werkte ik aan de uitwisseling van studenten en stagiairs van en naar het buitenland. Met die ervaring ben ik het Brainport Traineeship Program gaan coördineren bij Brainport Development.

Hoe verloopt het proces? 
In de praktijk benader ik bedrijven in onze regio, of bedrijven benaderen mij, zij leveren een opdrachtomschrijving of profiel aan die ik uitzet bij universiteiten en andere onderwijsinstellingen waarmee we samenwerken. Daarna melden kandidaten zich aan en ga ik in gesprek met de internationale kandidaten om te kijken welke kandidaat het best past bij de opdracht en het bedrijf. Ik toets of het Engels van de kandidaten voldoet, dat moet B2 zijn en door mijn technische achtergrond ben ik ook goed in staat om te toetsen of de kandidaten inhoudelijk voldoen.

Wanneer de kandidaten hiernaar toe komen, starten ze met een sociaal cultureel introductieprogramma, dan ben ik erbij om ze te verwelkomen. We laten ze onder meer the HUB zien, de huiskamer voor expats in Eindhoven, en faciliteiten zoals het theater en interessante locaties als Strijp S. Ook ben ik aanwezig op de eerste dag dat ze starten bij een bedrijf zodat ik de kandidaten persoonlijk kan introduceren. Ook tijdens de opdracht kom ik nog een keer langs om te kijken hoe het gaat en tijdens de volledige periode blijf ik aanspreekpunt voor de kandidaten en bedrijven.

Wat is het dat je zo enthousiast maakt over het werk dat je doet? 
Voor mij als persoon is dit heel dankbaar werk. De jongeren die hier naar toe komen zijn hebben vaak een enorme waardering voor wat ik voor hen doe. Je verandert eigenlijk levens. Ook bedrijven zijn vaak heel dankbaar dat ze via mij in contact zijn gekomen met het talent.

Wat zijn de mooiste momenten geweest voor jou de afgelopen jaren? 
De succesverhalen zijn eigelijk legio. Er zijn een heleboel jonge mensen die hier zijn gebleven en die hier nog steeds werken en volledige gesettled zijn. Sommigen hebben zelfs al een gezin gesticht hier. Wat ook heel mooi is, is dat Brainport Eindhoven inmiddels wordt herkend in het buitenland. Laatst was ik op een carrièrebeurs in Vigo waar talenten speciaal naartoe kwamen omdat ze wisten dat Brainport er stond. Ze kwamen speciaal voor ons daar naar toe. Daar word ik blij van.

Heeft u interesse in deelname aan het Brainport Traineeship Program? Neem dan contact op met Tinus van de Pas:
t.vandepas@brainportdevelopment.nl
+31 6 53 44 14 77