BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Innovatie en samenwerking concentreren zich in de Brabantse hightech industrie

24 maart 2017

De innovatiekracht van Nederland concentreert zich sterk in de hightech industrie en is vooral groot in Noord-Brabant. Deze innovatie bij bedrijven vindt veel plaats in samenwerking met universiteiten en kennisinstellingen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De innovatiekracht van de topsectoren is vooral groot in de topsector Hightech Systemen & Materialen (HTSM). In 2014 werd er door het Nederlandse bedrijfsleven ruim 9 miljard euro uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling, waarvan 42,9 procent (3,9 miljard euro) afkomstig van bedrijven binnen de topsector HTSM.

De provincie Noord-Brabant is goed voor ruim een kwart (2,4 miljard euro) van de R&D-uitgaven in Nederland. Met name de topsector HTSM is in Noord-Brabant sterk vertegenwoordigd. Bijna de helft van alle R&D-uitgaven (1,9 miljard euro) van bedrijven in Noord-Brabant komt voort uit de topsector HTSM.

Samenwerken met andere bedrijven of onderzoeksinstellingen om tot innovatie te komen wordt steeds belangrijker. De CBS-cijfers laten, op basis van een steekproef onder bedrijven, zien dat in het algemeen 14 procent van de bedrijven samenwerking opzoekt. Bedrijven in de topsector HTSM zijn met name geneigd tot samenwerken en dat zie je vooral in de provincie Noord-Brabant terug. Daar werkt ruim een vijfde van de bedrijven samen om tot innovatie te komen.