Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Innovatiesamenwerking levert nieuwe businessmodellen en handel op

25 februari 2019

Brainport Eindhoven is een toptechnologieregio van wereldformaat. Hightech en design gaan hand in hand met de hoogwaardige maakindustrie en ondernemerschap. Als de hightech groeiversneller voor de Nederlandse economie en onderdeel van de technologische ruggengraat van Europa is Brainport Eindhoven een internationale koploper in innovatie.

De economische ontwikkelmaatschappij Brainport Development werkt samen met vele partners aan het versterken van Brainport. Nauwe samenwerking en kennisdeling in de regio, maar ook met internationale bedrijven, typeren de open innovatiecultuur die Brainport tot groeiversneller van de Nederlandse economie maakt.

Om de internationale koploperpositie te behouden stimuleert Brainport Development innovatiesamenwerking met buitenlandse bedrijven en organisaties. We zien innovatie-samenwerking als dé manier om langdurige, kwalitatieve, strategische samenwerkingsrelaties aan te gaan, die leiden tot handel, groei en investeringen. Dit doen we door namens een groep Brainport bedrijven contact te leggen met netwerken van bedrijven in het buitenland. Door het investeren in zo’n strategische relatie krijgen bedrijven en kennisinstellingen uit de Brainport regio toegang tot kennis en expertise buiten het eigen ecosysteem en tot moeilijk te bereiken potentiële klanten of samenwerkingspartners in het buitenland. 

Een goed werkend voorbeeld van deze strategie is het programma Additive4Industry. Dit programma richt zich op innovatiesamenwerking op het gebied van industrieel Additive Manufacturing, zoals 3D printing. Twee jaar geleden trad Brainport Development in contact met het Mechatronics and Automation cluster uit Beieren, Zuid-Duitsland. Voor het opbouwen van een strategische relatie hebben we de Nederlandse partijen Brainport Industries, AMSYSTEMS, TNO, TU/e, en AddFab gekoppeld aan dit cluster. Drie innovatieprojecten zijn nu geïdentificeerd om specifieke R&D uitdagingen op het gebied van 3D printing met Beierse bedrijven en kennisinstellingen aan te gaan. Door een lange termijn relatie aan te gaan krijgen beide ecosystemen zicht in elkaars netwerk, kennis en expertise. Dit versnelt het innovatieproces van 3D printing.


Als innovatiecluster focussen we ons op samenwerking met partners die in dezelfde klasse spelen. Met Brainport hebben we onze (digital) twin gevonden om de doelen voor onze leden te bereiken; het onderzoeken en ontwikkelen van sterke, innovatieve en betrouwbare producten die ‘made in Europe’ zijn!” - Rüdiger Busch, Clustermanager Mechatronik & Automation Management Nordbayern

Maar dit project staat niet op zichzelf. Met het aangaan van zulke strategische relaties ontwikkelt Brainport Development op lange termijn een rijke voedingsbodem waarin innovatiesamenwerkingen kunnen uitgroeien tot succesvolle, structurele businessmodellen en partnerschappen. Dit beperkt zich niet tot 3D printing, deze strategie kan op allerlei technologieën toegepast worden. De ervaring die Brainport Development op heeft gedaan met het Additive4Industry project zorgt voor meer ingangen in de Duitse economie waarmee we innovatiesamenwerking, business development en handel bevorderen. We blijven optrekken met het Duitse cluster om de huidige samenwerking te verduurzamen en op te schalen. Dat betekent dat we samen nieuwe innovatienetwerken en -partnerschappen creëren. Door projecten te ontwikkelen brengen we bedrijven dichter bij elkaar in innovatie én in business, ook breder dan additive manufacturing.

Bedrijven die willen aansluiten bij het bestaande cluster, of toegang tot de Duitse markt rondom een andere technologie zoeken, kunnen voor meer informatie contact op nemen met Anne Verhaag van Brainport Development, 06-41577664 of a.verhaag@brainportdevelopment.nl. Meer ervaren over Brainport Development, kijk dan op https://www.brainport.nl/organisatie