Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Jonge onderzoekers aan de slag bij DJOE

26 september 2019

Op de Frederiklaan in Eindhoven komen wekelijks tientallen kinderen tussen 10 en 18 jaar naar stichting DJOE: De Jonge Onderzoekers Eindhoven. Ze zijn daar dan om alleen of in teams te werken aan projecten met elektronica, informatica, mechanica, wetenschap (biologie, natuurkunde en wiskunde), houtbewerking, 3D-printing en LEGO-robotica. Onder begeleiding van vrijwillige experts met een achtergrond in deze disciplines kunnen de kinderen aan de slag gaan met bestaande projecten, maar ook kunnen ze hun eigen ideeën uitwerken.

Een technische opleiding

Door de kinderen op deze speelse manier in aanraking te laten komen met techniek, wordt er een mooie basis gelegd voor een technische vervolgopleiding na de middelbare school. Er is veel vraag naar technische talenten in de regio, dus initiatieven als DJOE zijn heel belangrijk voor nieuwe aanwas. De kinderen zelf zijn erg enthousiast over DJOE. Issa (11) werkt er aan elektronica: “Je kunt leuke dingen maken, de uitdaging die daarin ligt. Helemaal zelfstandig werken en niet opgeven. En fijn dat er bij DJOE zo veel materiaal is om iets te maken.” Jochem van 14 is al 4 jaar lid en kwam erbij via een vriend: “Ik zie mijn vriend elke week en je kunt hele leuke dingen maken; vaak help ik mijn vriend, maar sommige dingen bedenk ik ook zelf.”

Eén van de vrijwilligers, Cor Heijdenrijk, begeleidt al jarenlang de jonge onderzoekers. “Bij DJOE kun je je eigen ideeën kwijt. Door de jeugd en de andere vrijwilligers blijf je technisch van nieuwe zaken op de hoogte. Maar zeker zo belangrijk: je kunt je eigen kennis en ervaring overdragen aan een nieuwe generatie en je ziet dat deze nieuwe generatie dat ook oppikt.” De stichting zou graag nog meer kinderen van deze nieuwe generatie aan laten sluiten en neemt daarom deel aan verschillende evenementen, zoals Eindhoven Maker Faire.

  • Open Dag 113
  • Open Dag 105
  • Open Dag 109

Eindhoven Maker Faire en open dag

Stichting DJOE wordt ook gepresenteerd tijdens Eindhoven Maker Faire, in het weekend van 28 en 29 september in het Klokgebouw in Eindhoven. DJOE past daar perfect in het programma vol (maak)projecten op het gebied van technologie en design. Ze hopen daar meer kinderen enthousiast te maken voor deelname aan hun projecten en techniek in het algemeen.

Op 10 november organiseert de stichting haar jaarlijkse open dag. Zo kwam vorig jaar Rens bij DJOE. Hij is gek op programmeren en doet mee aan de LEGO-robotica projecten. Rens (14 ) over wat hij zo leuk vindt bij DJOE: “Ik heb mensen om mij heen, met z’n allen praten en bezig zijn. Je leert van elkaar”. Op de open dag is iedereen welkom om de projecten te bewonderen en zelf aan de slag te gaan.

Daarnaast is er het plan om een pilotproject te starten met 2 (middelbare) scholen om leerlingen zelf te laten werken aan een aantal eenvoudige projecten. Hiermee hoopt de stichting nog meer leerlingen te enthousiasmeren voor DJOE en een technische vervolgopleiding.

Over DJOE

Stichting DJOE bestaat sinds 1969 en is opgericht door Philips en DAF. Toen heette het nog ‘Jeugdlaboratorium Evoluon’. In 1972 werd het een zelfstandige stichting, deels gesubsidieerd door de gemeente Eindhoven.