BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Koning en minister Kamp op werkbezoek bij Brabantse hightechbedrijven

03 februari 2016

Koning Willem-Alexander en minister Henk Kamp van Economische Zaken hebben dinsdagochtend 3 februari een werkbezoek gebracht aan hightechbedrijven en startups in Brainport Regio Eindhoven. Het bezoek stond in het teken van technologische innovatie en het belang daarvan voor bedrijven, voor werkgelegenheid en voor de groei van de Nederlandse economie.

De koning en minister Kamp startten het werkbezoek bij Prodrive Technologies op het Science Park in Son. Dit snelgroeiende bedrijf met ruim 600 werknemers onderscheidt zich door het ontwerpen van ingenieuze mechanische en elektronische onderdelen. Deze onderdelen worden bovendien geproduceerd in eigen beheer. Prodrive is daarmee een belangrijke toeleverancier voor de machines van bijvoorbeeld ASML en voor de medische producten van Philips Healthcare.

Tijdens de rondleiding door het bedrijf werden de koning en minister Kamp door directie en medewerkers van het bedrijf geïnformeerd over de hoogwaardige productietechnieken en toepassingen. Aansluitend schoven vertegenwoordigers aan van TNO, van FNV en van het Summa college, een ROC uit Eindhoven. Met hen werd gesproken over de noodzaak van vernieuwing en scholing binnen bedrijven. Ook ging het over de benutting van robotisering voor de versterking van de Nederlandse economie.

Vervolgens bracht de koning samen met minister Kamp een bezoek aan StartupBootCamp op de High Tech Campus in Eindhoven. In dit programma krijgen jaarlijks circa tien startups na strenge selectie de kans om drie maanden te werken aan de groei van hun bedrijf. De ambitieuze ondernemers komen uit alle delen van de wereld. In StartupBootCamp staan meer dan 200 mentoren uit de top van het bedrijfsleven en de wetenschap klaar om de startups te helpen met kennis, contacten en ervaring. De koning ontving presentaties van drie ondernemers over hun bedrijf en hun toekomstplannen.

Zo toonde ondernemer Stijn Stumpel van Startup Manus Machina een slimme handschoen waarmee robots en games bestuurd kunnen worden. Vervolgens gingen de koning en minister Kamp in gesprek met de jonge ondernemers en hun mentoren over het ondernemersklimaat in Nederland. Gesproken werd onder andere over de ondersteuning die ondernemers vanuit banken en de overheid krijgen bij financiering en investeringsplannen. Ten slotte kwam ook het werk van startupambassadeur Neelie Kroes nog aan bod. Op initiatief van minister Kamp is zij door het kabinet benoemd om Nederland nadrukkelijker op de kaart te zetten voor startups. Zij doet dit met het initiatief StartupDelta, dat begin dit jaar is begonnen.

Het bezoek met minister Kamp is onderdeel van de reeks werkbezoeken van de koning met ministers, waarbij de desbetreffende bewindspersoon een deel van het werkterrein van zijn ministerie laat zien.