Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Koolmees verkent vraagstukken arbeidsmarkt van een hightech regio

20 maart 2018

Van ASML tot IamNL. Minister Wouter Koolmees maakte gisteren in Veldhoven kennis met de arbeidsmarktvraagstukken van een hightechregio.

De bewindspersoon van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trapt zijn werkbezoek af bij ASML, waar alles in de overtreffende trap lijkt te gebeuren. Hoge omzetcijfers, ontwikkeling van technologie die je verstand te boven gaat, maar ook: enorme aantallen vacatures die zeer moeilijk zijn in te vullen. Het tekort aan hoogopgeleide techneuten is een groot probleem voor de chipmachinemaker uit Brainport Eindhoven.


Dan door naar Bestronics, ook een hightechparel uit deze regio, dat juist veel werkt met mensen met weinig of geen opleiding. Hier wordt duidelijk wat de invloed van een ontwikkeling als robotisering is op de werkvloer. Het betekent niet alleen verlies van banen, maar ook het ontstaan van nieuwe functies. Zo maakt Koolmees kennis met een medewerkster die als taak heeft het controleren van de nieuwe machines

v.l.n.r. Godfried Kerssemakers (Bestronics), Marion Hinderdael (Brainport Development), Staf Depla (Gemeente Eindhoven), Anton van Limpt (Bestronics), Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Frans Huijbregts (Huijbregts Groep), Yvonne van Hest (Brainport Development), Mark Menting (Smart Robotics), Hans van Limpt (Bestronics), Letty Demmers (Gemeente Veldhoven), Nicole Swinkels (Huijbregts Groep)

Cruciaal daarbij is het tijdig bijscholen van medewerkers. Dat levend-lang-leren-principe is een van de pijlers onder het beleid van de SZW-minister en in deze regio een zeer actueel vraagstuk.

Frans Huijbregts, directeur van Huijbregts, vertelt Koolmees in dat kader over het Zeker in Brainport project. Werkgevers uit de hele keten committeren zich aan de ontwikkeling van hun medewerkers. Dat gebeurt nu al door individuele bedrijven, maar wordt  binnenkort structureler aangepakt, doordat eindfabrikanten hun toeleveranciers kunnen certificeren op hoe ze investeren in hun human capital. De ambitie is om een leercultuur te ontwikkelen die bedrijven en hun mensen helpt om sneller in te springen op veranderingen. 

De minister sluit af bij IamNL. Ook staatssecretaris Tamara van Ark is daarbij aanwezig. De discussie gaat over hoe je privaat geld kunt betrekken bij vraagstukken uit het sociale domein. In het geval van IamNL bij het inburgeren van statushouders op de Nederlandse arbeidsmarkt. IamNL is een sociale onderneming die voornamelijk door de statushouders zelf wordt gerund en hun helpt om het Nederlands sneller machtig te worden en aan de slag te kunnen in hun nieuwe thuisland.