BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Krachtige groei in Zuidoost-Brabant

23 september 2015

Zuidoost-Brabant behoort landelijk tot de snelst groeiende regio’s. De economische groei is krachtig en schakelt door de gunstige omstandigheden in 2015 een tandje bij. Dit jaar zal de economische groei naar verwachting uitkomen op 3,2 procent en in 2016 zal dat 2,5 procent zijn. Bedrijven in alle marktsectoren merken een toenemende vraag naar producten en diensten. Dat blijkt uit de ING Regiovisie die woensdag 23 september is gepubliceerd.

Niet eerder waren er zulke positieve verwachtingen over de economische groei in de Brainport regio (Zuidoost-Brabant). Volgens de onderzoekers van ING is het regionale bedrijfsleven goed gepositioneerd voor verandering. De hightechbedrijven die zich richten op chips en sensoren, robotica en 3D-printing ondersteunen het succes en de potentie. Ondernemers in sectoren als de bouw, detailhandel en horeca die zich richten op het binnenland, profiteren daar indirect van mee.

Maakindustrie

De maakindustrie en export fungeren als aanjagers. Maar de economische groei heeft een steeds bredere basis. Bedrijven investeren meer in machines, software en computers, maar ook de woningbouw zit weer in de lift. Met name grotere bedrijven zien hun winstgevendheid verbeteren. Ook de op het binnenland georiënteerde MKB-bedrijven dragen steeds meer bij aan de economische groei. Voorbeelden zijn bedrijven in de flexbranche en ontwikkelaars van software (zoals de bedrijven uit het High Tech Software cluster). Die bedrijven profiteren van het gegeven dat de beeldbepalende hightechsector (onder andere ASML, FEI en NXP) in Brainport goed presteert. Machinebouwers profiteren bijvoorbeeld van aantrekkende investeringen in het binnenland en een sterke exportpositie.

Arbeidsmarkt

Uit de regiovisie blijkt verder dat de arbeidsmarkt in 2015 langzaam herstelt, maar zeker uitdagingen op de langere termijn zal blijven kennen. Het om- en bijscholen, zeker ook van oudere werkzoekenden, is een essentieel onderdeel van toekomstgericht arbeidsmarktbeleid.

Lees het volledige ING-rapport: