Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Lightyear One's prototype onthuld aan de wereld

25 juni 2019

Dinsdag 25 juni was het eindelijk zover: de onthulling van het prototype van de enige echte Lightyear One! Het is de eerste elektrische zonneauto van Lightyear

Historie van Lightyear

Maar wat is Lightyear voor een bedrijf? Het is een innovatieve startup opgericht in 2016 door vijf alumni van het Solar Team Eindhoven. Dit team ontwikkelde de Stella: ’s werelds eerste door zon aangedreven vierzitter. Met de Stella won het studententeam van TU Eindhoven de World Solar Challenge in Australië en de prijs van ‘beste technologische prestatie’ van de Crunchies door met maar één laadmoment en zonder uitstoot van schadelijke stoffen van LA over de Pacific Coast Highway naar San Francisco te rijden.

Lightyear is ontstaan uit de missie om betrouwbare en schone mobiliteit voor iedereen overal beschikbaar te maken. Lightyear wil in de komende tien jaar auto’s leveren met zeer lage bedrijfskosten en een lange levensduur, zodat elektrisch rijden toegankelijk wordt voor een veel grotere groep mensen dan nu. De onthulling van het prototype is hiervoor het startsein. 

Lightyear One als toppunt van innovatie

De Lightyear One is de eerste elektrische longe-range zonneauto ter wereld voor de commerciële markt. Daarbij is gebruik gemaakt van heel veel verschillende innovaties. Want de twee grootste nadelen van elektrische auto’s zijn toch wel het bereik en het laadproces. Lightyear One is met vierwielaandrijving ontworpen om lange periodes te rijden zonder op te hoeven laden met een kabel. Dat geeft een enorme vrijheid in gebieden zonder (goede) laadinfrastructuur. De accu heeft, afhankelijk van het gebruik, een bereik van 600 tot 800 kilometer. Wanneer er toch moet worden opgeladen met de kabel, bijvoorbeeld bij weinig zonne-uren, zorgt de energie-efficiëntie dat er twee tot drie keer sneller wordt opgeladen dan andere elektrische auto’s. Zo kunnen bestuurders ’s nachts tot een bereik van 400 kilometer opladen.

Verder bevat Lightyear One bijzondere innovaties op het gebied van zijn geoptimaliseerde aerodynamica, lichtgewicht en de vier onafhankelijke in-wielmotoren. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de efficiëntie van de auto.   


Toonbeeld van samenwerking

Maar hoe is de Lightyear One nu eigenlijk tot stand gekomen? Lightyear is tijdens de opstart begeleid door Shift2Start, dat ook op de Automotive Campus in Helmond zit. Shift2Start begeleidt innovatieve startups en scale-ups in de automotive- en mobiliteitssector. Ze hebben Lightyear geholpen met het businessplan, de vestiging op de campus en de ondersteuning bij het zoeken naar financiering, partners en klanten. Binnen slechts drie jaar werd er vijftien miljoen euro geïnvesteerd, is het bedrijf gegroeid van vijf naar meer dan honderd medewerkers en zijn er al meer dan honderd zonneauto’s verkocht!

Trots

Binnen enkele jaren van een idyllisch idee van de leden van het Solar Team Eindhoven naar een eigen bedrijf dat de eerste long-range elektrische zonneauto ter wereld ontwikkelt! Een innovatieve gezinsauto die niet alleen innovatief is op het gebied van laden, maar ook qua aerodynamica, lichtgewicht en vier onafhankelijke in-wielmotoren. 

Brainport Eindhoven is enorm trots op Lightyear en feliciteert hen van harte met deze prestatie!