BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Lijnvlucht Eindhoven – München geopend

22 februari 2016


Het eerste vliegtuig van Transavia vanaf Eindhoven Airport naar Flughafen München Franz Josef Strauß in München is vrijdagavond 19 februari vertrokken. Met de opening van een lijnvlucht naar München komt er een belangrijke bestemming binnen handbereik van met name de zakelijke reiziger vanuit de Brainportregio. Met twee retourvluchten per werkdag worden de economische banden tussen de Brainport Eindhoven en de regio München verder aangehaald.

De eerste vlucht werd feestelijk geopend door Joost Meijs, algemeen directeur Eindhoven Airport, Wim van der Leegte, president-directeur VDL Groep, Rob van Gijzel, burgemeester gemeente Eindhoven en Mattijs ten Brink, algemeen directeur Transavia. Zij knipten op de passagiersterminal een lintje door waarmee de luchtvaartroute tussen Eindhoven en München officieel open ging.

Een verbinding met München ontbrak nog op het lijstje van gewenste bestemmingen die het regionale bedrijfsleven een positieve duw in de rug geven. De uitbreiding naar Zuid-Duitsland zal naar verwachting ook een gunstig effect hebben op het werven en behouden van internationale kenniswerkers in Brainport.

Bereikbaarheid
Een optimale internationale bereikbaarheid via Eindhoven Airport is essentieel voor het versterken van de Brainportregio. Hierbij wordt telkens een gebalanceerde afweging gemaakt tussen groeimogelijkheden van de luchthaven en positieve en negatieve consequenties voor de omgeving. Bij de ontwikkeling van de luchthaven vormt het aantal relevante zakelijke combi-bestemmingen de meest cruciale factor. Daarbij wordt gekeken naar de huidige import- en exportrelaties van het regionale bedrijfsleven. Naar kennisregio’s met een soortgelijk economisch profiel als Brainport. Naar besliscentra van bedrijven met één of meerdere R&D-vestigingen in regio Eindhoven. Naar toekomstige economische groeicentra en inkomend zakelijk verkeer.

Handelspartner
Dat München nu wordt toegevoegd aan de lijst reisbestemmingen is niet verwonderlijk. Duitsland is met afstand de belangrijkste handelspartner van Nederland, zowel op het gebied van export als van import.Het jaarlijkse handelsvolume tussen de twee landen behoort tot de grootste ter wereld. In Beieren en Baden-Württemberg zetelen grote autoproducenten als BMW, Audi, Daimler, en Porsche.

Medisch-technische sector
In deze deelstaten zijn ook de internationale marktleiders in de machinebouw te vinden, na de automobielindustrie de grootste industriële werkgever in Duitsland. Ook een groot deel van de toeleverindustrie is in Zuid-Duitsland gevestigd. Zo is bijvoorbeeld Tuttlingen (34.000 inwoners), het wereldwijde centrum voor medische techniek. Hier zijn meer dan 400 bedrijven in de medisch-technische sector gevestigd. In de directe omgeving bevinden zich nog eens 2400 bedrijven in aanverwante sectoren. Zo is Freiburg het centrum van de meet- en regeltechniek. Sinds 2000 zijn hier zo’n 2600 arbe