BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Made in Brabant koppelt investeerders en ondernemers

08 januari 2015

Om ondernemers en investeerders beter aan elkaar te koppelen, is bij aanvang van 2015 een nieuw platform gelanceerd: ‘Made in Brabant’. Het gaat om een netwerk van ondernemende investeerders die naast kapitaal toegevoegde waarde willen leveren. “Het MKB zal in samenwerking met de juiste strategische investeerders harder groeien dan wanneer ze zich op eigen kracht probeert te ontwikkelen ”, zegt Gijs van der Molengraft, investor manager Made in Brabant.


Made in Brabant is na een succesvol proefproject ingericht om ondernemende investeerders en MKB’ers te verbinden. De aangesloten investeerders hebben veel kennis, beschikken over de juiste netwerken en kennen de toegang tot specifieke markten, R&D en productiefaciliteiten. Dat onderscheidt Made in Brabant van initiatieven die zich primair richten op financiering, meent operational manager Edith Groenewolt van Made in Brabant. “De kapitaalinjectie PLUS biedt de ondernemers een toegevoegde waarde die van groot nut is. Het bedrijf wordt inhoudelijk versterkt en tegelijkertijd gaat de investeringsbehoefte veelal omlaag.”


Verbinder
Equity investeerders vormen een steeds belangrijkere financieringsbron voor MKB’ers. Zij investeren heel gericht in bedrijven die aansluiten op hun voorkeur en ervaring, op basis van eigen criteria. Dit maakt het voor MKB’ers lastig om de juiste investeerder te vinden. Uit onderzoek blijkt dat slechts 1,5 tot 2% van de ondernemers slaagt in het vinden van een investeerder. Om dit slagingspercentage substantieel te verhogen legt Made in Brabant uitsluitend maatwerkcontacten.


In het netwerk van Made in Brabant zitten inmiddels bijna vijftig ‘informal investors’, ook wel bekend als ‘business angels’, corporate investors en investeringsfondsen. Made in Brabant probeert een ondernemer aan meerdere investeerders te koppelen. Dat vergroot het kennisniveau en de kans op vervolgfinanciering.


Voorbereiding
Made in Brabant bereidt ondernemers zo goed mogelijk voor. Bij het platform aangesloten publieke en private partners –ontwikkelingsmaatschappijen en financieel dienstverleners – helpen de ondernemer bij het scherpstellen en toetsen van zijn business case. Zo worden alleen echt kansrijke investeringsvoorstellen in een vast format gepresenteerd, waardoor investeerders ze snel kunnen beoordelen en vergelijken.

Made in Brabant is een initiatief van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Rewin, Brainport Development, Bright Move, Ondernemerslift+ en Starterslift. Made in Brabant wordt uitgevoerd door medewerkers van de BOM; Gijs van de Molengraft is verantwoordelijk voor de investments en Edith Groenewolt voor de operations.


Voor meer informatie zie ook www.madeinbrabant.com.