BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Marc Hendrikse nieuw hightech-boegbeeld

14 september 2017

Marc Hendrikse is dinsdag tijdens het Holland High Tech Roadmap Event door minister Henk Kamp benoemd tot het nieuwe boegbeeld van de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM). Hendrikse: "We hebben als topsector HTSM een mooi platform opgezet. Bedrijven, onderzoekers en overheid werken nauw met elkaar samen, stemmen hun doelen op elkaar af en investeren een flink bedrag in die samenwerkingsverbanden. Samen zetten we kennis en innovaties om in een rinkelende kassa: de export van hightech-producten waarmee we geld verdienen. Waarmee Nederland bijdraagt aan een welvarende wereld.”

Wereldwijde uitdagingen
In Nederland en dan met name in de hightechsector zijn we wereldwijd koploper samenwerking. Dat is iets om trots op te zijn en te koesteren. Nu gaan we een volgende fase in. Naar een nieuw kabinet. Er wordt gepleit om het beleid meer te richten op de Global Challenges. Daar zijn we het zeker mee eens; als topsector kwamen wij in 2011 al met de pay-off: ‘Global Challenges, High Tech Solutions’. Het is echter belangrijk om het tweede  deel van de pay-off niet te vergeten: zonder de High Tech komen er geen oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke opgaven. Op de sleuteltechnologieën moet dus nog steeds fors worden ingezet, willen we oplossingen voor de wereldwijde uitdagingen kunnen bieden”, aldus Marc Hendrikse.
 

Marc Hendrikse
Marc Hendrikse is CEO van hightech-toeleverancier NTS-Group. Daarvoor bekleedde hij managementposities in de automotive-industrie, bij DAF Trucks en BOVA. Marc Hendrikse  is ook betrokken bij de coöperatie Brainport Industries, die de toeleveranciers in de hightech industrie met elkaar verbindt. Daarnaast is hij lid van het bestuur van de Stichting Brainport en zet hij zich in voor het opleiden van jongeren in de techniek. Hendrikse kent het krachtenveld rond High Tech Materialen en Systemen goed. Hij vertegenwoordigde het MKB al enige jaren binnen het topteam HTSM en was tevens trekker van de internationaliseringsagenda.
 

Commandeur
Marc Hendrikse volgt Amandus Lundqvist op. Tijdens het Holland High Tech Roadmap Event in Den Bosch werd Amandus Lundqvist door minister van Economische Zaken, Henk Kamp, bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijzondere verdiensten. Lundqvist stond in 2011 aan het begin van de topsectorenaanpak en de topsector HTSM. Met bestuurservaring bij zowel IBM als bij de Technische Universiteit Eindhoven en Stichting SURF bleek hij de juiste persoon om het bedrijfsleven en de kennisinstellingen nog beter met elkaar te verknopen. Lundqvist: "Maar verbinden alleen is niet genoeg. De investeringen in het opgezette ecosysteem mogen wat mij betreft een stuk omhoog. Onderzoek is immers de motor van de Nederlandse economie en nodig om uit te blijven blinken op de wereldmarkt." Lundqvist zet zich de komende tijd nog in voor het Kennis en Innovatie Contract van de Topsectoren en zet zijn werk als voorzitter van de raad van commissarissen bij Aviolanda Aerospace in Woensdrecht voort. Hij draagt daar onder andere zorg voor de JSF-faciliteiten. Daarnaast is hij dit voorjaar toegetreden tot de raad van Toezicht van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.
 

Holland High Tech: Global Challenges, Smart Solutions
De Nederlandse hightechsector is één van de negen sectoren die het Kabinet heeft aangewezen als Nederlandse topsector. De Nederlandse hightechsector omvat een aantal nauw met elkaar verweven industrieën zoals de machine- en systeemindustrie, automotive, lucht- en ruimtevaart, semicon en de materialenindustrie. Ze zetten hun creativiteit in om producten, toepassingen en diensten te bedenken, die toekomstbestendig zijn. In sleuteltechnologieën zoals micro-/nano-elektronica, nanotechnologie, fotonica, geavanceerde materialen, halfgeleiders, elektronische componenten en -systemen. Van systeemarchitectuur tot productie. Dat doen ze internationaal en in nauwe samenwerking met andere sectoren en disciplines.