Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Medtronic (VS) neemt Sapiens over

27 augustus 2014

Het Amerikaanse Medtronic dat wereldwijd actief is op het gebied van medische technologie, neemt het Eindhovense Sapiens Steering Brain Stimulation (Sapiens SBS) over. Sapiens is een jonge onderneming, in 2011 voortgekomen uit Philips en gevestigd op de High Tech Campus Eindhoven. De multinational uit de VS maakte de overname van ruim 150 miljoen euro dinsdag 26 augustus bekend.

Sapiens SBS, gevestigd in op de High Tech Campus Eindhoven is opgericht door Sjaak Deckers, Hubert Martens en Michel Decré. De onderneming is een spin-out van Philips. De start up ontwikkelt zeer nauwkeurige hersenpacemakers die kleine stroomstootjes toedienen aan mensen die lijden aan Parkinson. Met deze veelbelovende therapie kunnen patiënten in de toekomst weer meer grip krijgen op hun manier van bewegen.

Het gaat om een zogeheten DBS-systeem (Deep Brain Stimulation) dat beschikt over een geavanceerde DBS-sonde met veertig afzonderlijke stimulatie-elektrodes. Dit geavanceerde systeem is ontworpen om een nauwkeurigere stimulatie van de specifieke gebieden in de hersenen mogelijk te maken, wat mogelijk leidt tot een snellere procedure en minder bijwerkingen van de stimulatie.

Investeerders

“Sinds 2011 hebben de werknemers van Sapiens onophoudelijk gewerkt aan de ontwikkeling van een geavanceerd systeem voor diepe hersenstimulatie”, aldus Jan Keltjens, chief executive officer van Sapiens SBS. 'We zijn enthousiast dat we nu deel gaan uitmaken van Medtronic en kijken ernaar uit om gezamenlijk deze en andere innovatieve technologieën en therapieën te ontwikkelen ten behoeve van neuromodulatiepatiënten over de hele wereld.” Volgens hem profiteert iedereen van de overname. De patiënten die eerder geholpen kunnen worden met deze technologie. De start ups in de regio die met deze overname kunnen aantonen dat investeren in jonge technologische bedrijfjes zeer kansrijk is. En de investeerders die geld staken in Sapiens en nu krijgen uitgekeerd.

R&D centrum

De medewerkers van de vestiging in Eindhoven zullen het op de markt brengen van de technologie gewoon voortzetten. In de toekomst zal de campus als wereldwijd R&D-centrum toegevoegd worden aan de bestaande R&D-activiteiten van de Neuromodulation-divisie van Medtronic.

Het Amerikaanse concern is pionier en koploper op het gebied van neuromodulatie, de doelgerichte en gereguleerde toediening van elektrische pulsen en geneesmiddelen aan specifieke locaties in het zenuwstelsel. De Neuromodulation-divisie van de onderneming ontwikkelt implanteerbare neurostimulatie- en geneesmiddelenafgiftesystemen voor de behandeling van chronische pijn, veelvoorkomende bewegingsstoornissen, spasticiteit en urologische en gastro-intestinale aandoeningen. Meer dan 115.000 patiënten wereldwijd zijn intussen behandeld met de DBS-therapie van Medtronic. Deze therapie is wereldwijd in veel landen — waaronder Europa en de Verenigde Staten — goedgekeurd voor de behandeling van bepaalde aandoeningen.

www.medtronic.nl
http://www.sapiensneuro.com