BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Mestic in de race voor grote internationale prijs

09 april 2018

Elk jaar stelt whiskymerk Chivas 1 miljoen dollar ter beschikking voor startups van over de hele wereld met een maatschappelijke impact. De Nederlandse inzending dit jaar is Mestic uit Eindhoven. Het bedrijf maakt – simpel gezegd – mode van koeienpoep.

Mestic werd enkele jaren geleden opgericht door Jalila Essaïdi, die eerder bekendheid verwierf met een kogelwerende huid op basis van spinnenzijde. Met Mestic ontwikkelt Essaïdi een technologie om mest om te zetten in een grondstof waarmee nieuwe producten als bio-textiel, plastic en papier gemaakt kunnen worden.


                                             


Daarmee slaat Essaïdi twee vliegen in een klap. De technologie helpt bij het verminderen van het mestoverschot en bij het verminderen van de CO2 uitstoot doordat nieuwe (en lokale) duurzame grondstoffen worden gecreëerd.

In binnen- en buitenland is interesse voor de technologie. Vorig won Essaïdi nog de derde prijs in H&M's Global Change Award. Ze ontving toen 150.000 euro voor de verdere ontwikkeling van Mestic.

Hoeveel geld Mestic nu kan winnen hangt af van de pitch tijdens de finale en het aantal online stemmen dat het bedrijf de komende dagen weet te verzamelen.   

In het totaal is er 1 miljoen dollar te verdelen, waarvan 200.000 dollar bestemd is voor de publiekswinnaars. De overige 800.000 dollar wordt verdeeld op basis van de pitches die de finalisten zullen houden voor een internationale jury.

Naast geld krijgen de finalisten begeleiding van ervaren mentoren en ondersteuning in hun pr.

Stemmen voor de publieksprijs kan hier.