Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

MRE start 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden'

24 juni 2016

In het Evoluon in Eindhoven hebben 21 wethouders uit de Metropool Regio Eindhoven (MRE) donderdag 23 juni hun handtekening gezet onder een intentieovereenkomst Bereikbaarheidsagenda Brainport Duurzaam Slim Verbonden. Doel is om samen maatregelen te treffen die de bereikbaarheid van de Brainportregio gaan verbeteren. De wethouders gaan ervan uit dat voor het oplossen van de verkeersknelpunten 340 miljoen euro nodig is.

De gemeenten van regiobestuur MRE (Metropoolregio Eindhoven), aangevuld met de gemeente Veghel, hebben een lijst met zowat veertig maatregelen opgesteld, samengevat in het akkoord 'Brainport Duurzaam Slim Verbonden'. De plannen beslaan een tijdsperiode tussen 2016 en 2030 en staan los van de verkeersmaatregelen die het Rijk en de provincie Noord –Brabant op de agenda hebben staan. Den Haag heeft het vizier gericht op een A67 met meer rijstroken. Het provinciebestuur wil de N279 bij Helmond gaan opkrikken.

Smart mobility

De MRE zet onder meer in op smart mobility, een bijna logische keuze omdat Brainport wereldwijd een van de koplopers is op dit gebied. Met de inzet van slimme technologische oplossingen kan de doorstroom van het verkeer verbeterd worden. De regio wil verder reizigers stimuleren om vaker het openbaar vervoer te nemen of op de fiets te stappen. Door de N279 en de A67 als beste alternatief voor automobilisten aan te prijzen, hopen de gemeenten ook het sluipverkeer op binnenwegen een halt toe te roepen.

Knelpunten

Een aantal bekende knelpunten zijn de brug over de Zuid-Willemsvaart bij Beek en Donk, de A270 tussen Helmond en Eindhoven en de ringweg rond Eindhoven. Onderzoek moet uitwijzen wat de beste aanpak per knelpunt is. Er zal ook worden gekeken naar een extra aansluiting van Ekkersrijt op de A50 en de bereikbaarheid van Eindhoven Airport. De regie over de N279 is in handen van de provincie die de weg niet wil verbreden maar vermoedelijk wel gaat voorzien van ongelijkvloerse kruisingen om de doorstroom van het verkeer te verbeteren.

Tweede economie

Met ´Brainport Duurzaam Slim Verbonden´ willen de 21 gemeenten de bereikbaarheid van de Brainportregio verbeteren. Dat is een absolute noodzaak om als tweede economie van Nederland door te groeien. Eerder sneuvelde het plan voor een zogenoemde ´Ruit om Eindhoven´. Het geld dat daarvoor door de gemeenten opzij was gezet, bedraagt ruim 55 miljoen. Twaalf betrokken gemeenten zullen dat bedrag verdubbelen tot ruim 110 miljoen euro. Met de provincie worden gesprekken aangeknoopt om het resterende geld, bijna 230 miljoen euro, vrij te maken voor de Bereikbaarheidsagenda.