BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Nederland heeft beste start-up klimaat van EU

15 maart 2016

Nederland heeft over het algemeen het beste klimaat voor start-ups in Europa, gevolgd door Italië en het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit de Startup Nation Scoreboard 2016 dat het European Digital Forum dinsdag 15 maart publiceerde. Volgens de onderzoekers voert Nederland het beste beleid om start-ups te laten landen en groeien.

In een korte reactie twittert de Eindhovense wethouder Staf Depla: ´Resultaat van velen: @StartupDelta @hightechcampus @Brainport_regio #BrightMove´. Al deze instellingen en organisaties dragen bij aan de hoge notering van Brainport Regio Eindhoven als start-up hub en dus ook aan die van Nederland als vestigingsplaats voor jonge ondernemers.

Kraamkamer
Het European Digital Forum (EDF) beoordeelt niet alleen het toegepaste beleid voor start-ups, er wordt ook gekeken hoe de ´kraamkamer´ is ingericht. Daarbij weegt het EDF 22 aanbevelingen mee die in 2013 zijn vastgelegd in een ‘Startup Manifesto’. Nederland scoorde daarmee het beste omdat het 85 procent van de aanbevelingen intussen heeft overgenomen, gevolgd door de Italianen (82%) en de Britten (77%).

Scale up
Volgens het EDF nemen beleidsmakers de start-ups steeds serieuzer omdat ze op aantoonbare wijze bijdragen aan de werkgelegenheid. Maar ze moeten wel sneller hun woorden in daden omzetten, aldus de onderzoekers. ¨Er zijn stevigere maatregelen nodig om betere voorwaarden te creëren voor start-ups. Daarbij is het van belang om de start-ups direct te betrekken om samen de juiste uitdagingen te bepalen en de voortgang te bewaken¨, aldus het rapport.

Crowdsourcing
De ranglijst van het EDF is samengesteld via crowdsourcing op internet en de antwoorden van nationale deskundigen uit 25 landen. Nederlanders geven hun eigen land een beoordeling van 4,2 op een schaal van 6. Daarmee behoren ze, samen met Israëliërs, tot de meest tevreden ondernemers. Volgens de reacties springt Nederland eruit als het gaat om de verbindingen die het legt tussen start-ups en grote bedrijven. Met tien start-up hubs, waaronder Brainport, op relatief korte afstand van elkaar, oogt Nederland als het ideale platform voor startups.

Oost- en West-Europa

Als het gaat om de toegang tot talent te vergroten, met op maat gemaakt programma´s om ondernemend talent uit het buitenland te werven, dan delen Nederland, Frankrijk en Italië de eerste plaats. Opvallend is verder dat er een scheiding zichtbaar is tussen landen in West- en Oost-Europa. Over het algemeen blijven Oost-Europese landen achter als het gaat om het implementeren van EU-regels die start-ups vooruit helpen.