Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Nederland profiteert van onderzoeksinvesteringen Brainport

10 januari 2017

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de Brainport regio goed is voor een vijfde van de totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling in Nederland. Voor een belangrijk deel gaan deze naar de industrie.

In haar jaarlijks economisch onderzoek De regionale economie 2015 deed CBS voor het eerst een regionale analyse naar innovatie en Research en Development (R&D). Hieruit blijkt dat bedrijven en overheid gefinancierde (publieke) instellingen, zoals TNO, in 2014 samen 9 miljard euro besteedden aan R&D. De Brainport regio was goed voor 1,7 miljard euro hiervan, ofwel 19,5 procent van het Nederlandse totaal. Ter vergelijking: in zowel regio Amsterdam als Utrecht werd 0,7 miljard uitgegeven aan R&D. Den Haag (0,6 miljard) en Rotterdam (0,5 miljard) zaten hier iets onder.

Het CBS keek ook naar het belang van specifieke bedrijfstakken, zoals de industrie. De industriesector is de drijvende kracht achter de technologie en innovatie en is daarmee van groot belang voor de economische groei. Met 12 procent van alle Nederlandse industrie gevestigd in Brainport is de industrie ruim aanwezig in de regio. Dat zit vooral in de productie van machines, computers en elektronische apparatuur. “De rest van Nederland profiteert van deze sterke industrie in de Brainport regio”, stelt het CBS.

De Nederlandse economie groeide in 2015 met 2 procent. Deze groei kwam onder andere door de groei in de groot- en detailhandel. In de Brainport regio was de groei met 3 procent anderhalf keer zo groot. Hiermee behoort de regio tot de snelst groeiende regio’s van Nederland.