Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Nieuw team TU/ecomotive aan de slag met innovatieve opvolger van Lina

12 januari 2018

Hoe gaat de nieuwe zus van Lina, Nova en Isa eruitzien? Oftewel; wat wordt de volgende innovatieve, duurzame auto van het TU/ecomotive studententeam? Het ontwerp én de naam van het vierde lid van de almaar groeiende ecomotive familie worden dinsdag 6 februari onthuld tijdens een groots publiek event op de TU/e-campus in Eindhoven. Voorgangster Lina, 's werelds eerste auto van biocomposiet, mocht bovendien eind 2017 nog een extra primeur optekenen; ze kreeg, na een succesvolle RDW-keuring, een legaal kenteken en mag dus testritten gaan maken op de openbare weg. Daarmee is de weg - letterlijk en figuurlijk - vrij voor nieuwe ontwikkelingen op Automotive gebied.

Leercurve
Het nieuwe TU/ecomotive team staat dan ook vol enthousiasme en motivatie in de startblokken. Vlak voor de kerstvakantie 2017 werden de leden voor het komend jaar voorgesteld en de vorige leden (de bedenkers van Lina) bedankt en uitgezwaaid. Voormalig team manager Quinten Oostvogel noemde (in de afscheidsnieuwsbrief) zijn ervaringen binnen het project ‘de steilst mogelijke leercurve’. “Het bood me mogelijkheden om multidisciplinaire activiteiten te ervaren en heel veel interessante mensen te ontmoeten.  Ik heb zo veel nieuwe capaciteiten en kennis opgedaan waar ik de rest van mijn professionele leven baat bij heb. Het is ook heel interessant om te zien hoe het nieuwe team nu aan de slag gaat met ons werk en dat naar een hoger niveau tilt. Ik heb veel vertrouwen in hun kunde en professionele houding en dat, in combinatie met hun enorme motivatie, creëert hoge verwachtingen dat ze komend jaar bijzondere dingen gaan bereiken.” 

From scratch
Met een bezetting van twintig man/vrouw telt het nieuwe TU/ecomotive team in ieder geval genoeg knappe koppen en gouden handjes. De – voornamelijk derdejaars- studenten gaan niet verder sleutelen aan Lina, maar nemen de kennis en ervaring daarover (en in de slipstream die over haar zusjes) wel mee bij het bedenken van een nieuw duurzaam voertuig dat de toekomst van mobiliteit moet vertegenwoordigen. “Het wordt dus een compleet nieuwe auto, die we weer helemaal from scratch gaan bedenken en maken”, vertelt PR-manager Yasmin Amel Gharib. “Elke auto was tot nu toe heel anders. Isa reed alleen op duurzame brandstof, Nova was daarnaast ook modulair en bestond uit recyclebare onderdelen. Lina is weer volledig biobased gemaakt en rijdt elektrisch. We vinden het overigens wel moeilijk om dat materiaal los te laten. Dus hoogstwaarschijnlijk krijgt dat wel weer een rol in de nieuwe editie. Maar biobased wordt niet weer het hoofdthema. Rode draad blijft natuurlijk dat we streven naar het optimale duurzame voertuig.” 

Teaser
Na drie spraakmakende voorgangers ligt de lat behoorlijk hoog voor Lina’s zus (want de kans dat de nieuwe auto weer een meisjesnaam krijgt, is groot), dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Het nieuwe team heeft al besloten hoe het interieur en exterieur eruit gaan zien en werkt momenteel aan een 3D-model. Met het voorstellen van het nieuwe team werd al een teaser van de contouren onthuld. Voor de elektro wordt gebruikgemaakt van embedded programming (verschillende kleine computers die binnen het systeem van de auto met elkaar communiceren) en wat betreft het mechanische gedeelte wordt momenteel nagedacht over de materialen die het team wil gebruiken. “We willen de beste keuzes maken”, aldus Nicole Huizing, hoofd mechanica. “Dus we houden rekening met de ecologische voetafdruk van materialen; zijn ze recyclebaar, kunnen ze het benodigde gewicht aan en hoe krijgen we het ontwerp sterk, stijf en (de)monteerbaar?”

Shell Eco-marathon
Wat team ecomotive 2018 in ieder geval anders gaat doen dan de vorige teams, is breken met de traditionele deelname aan de Shell Eco-marathon om de auto op alle fronten (duurzaamheid, efficiëntie, comfort en gebruik) te testen in ‘de echte wereld’. Yasmin: “Voor dit jaar hebben we besloten om daarvan af te zien. Onze focus op comfort en rijeigenschappen paste daar niet meer bij. Daarom hebben we, na lang beraad, besloten om volledig te focussen op het bouwen van een praktische, dagelijkse auto met een duurzaam hart die helemaal klaar is voor de toekomst.”

Op 6 februari wordt het idee voor de nieuwe auto van het TU/ecomotive team gepresenteerd in de Blauwe Zaal op de TU/e-campus. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de Facebook-pagina of via een mailtje aan yasmin.amel.gharib@tuecomotive.nl

Fotobijschrift foto 1: de contouren van de nieuwe auto. 

Fotobijschrift foto 2: Lina met haar kersverse kenteken. 

Nieuw team TU/ecomotive aan de slag met innovatieve opvolger van Lina

Nieuw team TU/ecomotive aan de slag met innovatieve opvolger van Lina