Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Nieuwbouw Advantech op Science Park in Son officieel geopend

24 januari 2018

Burgemeester van Eindhoven en voorzitter van de Stichting Brainport John Jorritsma opende vandaag de uitbreidingsnieuwbouw van het Taiwanese bedrijf Advantech op het Sciencepark in Son. Vanwege de officiële opening van de uitbreiding van het pand met extra kantoorruimte en een demonstratiecentrum was ook president van Advantech Chaney Ho aanwezig. De dag voorafgaand aan de opening maakte hij kennis met diverse bedrijven en organisaties uit de regio. Een vruchtbare dag waarop veel afspraken werden gemaakt voor toekomstige samenwerking en kruisbestuiving.

Advantech is actief in industriële automatisering, zowel op het vlak van software als hardware. Het bedrijf biedt softwareoplossingen voor Smart City toepassingen en is gericht op het Internet of Things. Vijftien jaar geleden vestigde Advantech zijn Europese servicecentrum in Son voor zowel productie als logistiek. Sindsdien zijn de Europese activiteiten van het bedrijf flink gegroeid. De nieuwbouw moet gaan bijdragen aan de toekomstige gewenste omzetgroei van Advantech van 350 miljoen in 2025. In het demonstratiecentrum wil het bedrijf wat het kan laten zien op twee groeiende markten: oplossingen voor IoT en digitalisering in de industrie (industry 4.0 applicaties).

Veel overeenkomsten tussen Nederland en Taiwan
Tijdens zijn speech voorafgaande aan de openingshandeling gaf burgemeester Jorritsma aan vereerd te zijn dat de president hem uitnodigde voor de opening van de nieuwbouw. “Hoewel Taiwan zich op de andere helft van de wereld bevindt, hebben onze landen verschillende overeenkomsten,” aldus Jorritsma. “Zo hebben we beide een sterke economie die onderling nauw verbonden zijn. Zowel Nederland als Taiwain is klein van omvang en sterk afhankelijk van handel met het buitenland, buitenlandse bedrijven en goede internationale relaties.”

Intensieve contacten leiden tot concrete resultaten
“Veel bedrijven uit Brainport zoals ASML, DAF en NXP hebben vestigingen in Taiwan en Brainport Eindhoven telt ruim 60 bedrijven en kennisinstellingen uit Taiwan,” vervolgde Jorritsma. “Vanwege onze gezamenlijke focus op smart city ontwikkelingen, IoT en industry 4.0 zijn we ook continu bezig om mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. Dit heeft onder meer al geleid tot een contract tussen Brainport’s IBS precision engineering en Taiwanese kennisinstelling ITRI en het kopen van Intelligent lighting poles door Taichiung na een bezoek aan Philips bezochten. Ook zijn er diverse MoU’s getekend door Eindhoven en Taiwanese steden als Taipei en Taichung.”

Kennismaking met bedrijven en organisaties uit de regio
De opening maakt deel uit van een driedaags bezoek van de president aan de regio op het thema Smart Cities. De dag voorafgaand aan de opening, woonde de president diverse presentaties bij en bezocht hij Strijp-S, High Tech Campus Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven. Ook maakte hij kennis met verschillende bedrijven en organisaties uit de regio. Het programma wierp direct zijn vruchten af. De president zag diverse aanknopingspunten voor samenwerking met uiteenlopende bedrijven, organisaties en projecten in Brainport Eindhoven. Eén daarvan betreft het project Brainport Smart District: de slimme wijk in wording bij de Helmondse wijk Brandevoort.

Diverse aanknopingspunten voor samenwerking Brainport Smart District
Programmamanager van Brainport Smart District, Peter Portheine maakte kennis met de president en zag diverse aanknopingspunten voor toekomstige samenwerking. “Brainport Smart District is een project dat de komende maanden de realisatiefase ingaat,” licht Portheine toe. “Dit jaar zullen de eerste stappen in de uitvoering gezet gaan worden. Om de meest geavanceerde smart city proeftuin van Europa te worden hebben we uiterst geavanceerde technologie nodig, daarin zou een bedrijf als Advantech een rol in kunnen spelen. We overwegen daarnaast om in te gaan op de uitnodiging van Advantech om deel te nemen aan de Smart City Summit in Taipei.”