BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Nieuwe app voor mensen met epilepsie

22 juni 2016

  • slide medicijndetailscherm
  • slide medicatiescherm
  • slide innamesscherm

De Eindhovense start-up Medapp heeft een toepassing ontwikkeld voor mensen met epilepsie. Zij kunnen voortaan op een smartphone of tablet hun epileptische aanvallen en medicijngebruik eenvoudig bij te houden. Ook worden ze ingeseind wanneer ze hun medicijnen moeten innemen. De app maakt het verder mogelijk om het patiëntendossier en aanvalsoverzicht te delen met zorgverleners. De epilepsiemodule van MedApp is gratis verkrijgbaar via de App Store en via Google Play.

In ons land hebben ongeveer 120.000 mensen epilepsie. Zij kunnen onverwachts een epileptische aanval krijgen door een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Zeventig procent van de mensen met epilepsie heeft baat bij medicijnen, maar voordat de medicatie aanslaat en aanvallen uitblijven, beleven patiënten vaak een onzekere periode met onregelmatige aanvallen.

Dertig procent van de mensen met epilepsie blijft last houden van aanvallen. Voor deze mensen is het belangrijk om zicht te houden op de frequentie en het type aanvallen. Ook is het belangrijk om nauwgezet medicatie in te nemen om de kans op nieuwe aanvallen te verlagen. Bij mensen die al een tijdje aanvalsvrij zijn, kan het nemen van medicatie op een vast tijdstip (therapietrouw) een probleem zijn. MedApp is een handig hulpmiddel hierbij.

Epilepsiemodule

De epilepsiemodule heeft verschillende functionaliteiten. Zo kunnen gebruikers altijd en overal bijhouden wanneer ze een aanval hadden, wat voor soort aanval dit was en hoe zwaar deze aanval was. Daarnaast is het mogelijk om aan te geven welke zaken daar vermoedelijk een rol bij speelden, zoals vermoeidheid of stress. Ook kan een gebruiker zijn of haar medicatieschema invoeren en een melding krijgen als de medicijnen ingenomen moeten worden. Van mogelijke bijwerkingen kan een melding worden gemaakt. Het totale dagboek met aanvalsoverzicht en alle details van de aanvallen kan de gebruiker eenvoudig printen of delen met een zorgverlener.

Downloaden

De epilepsiemodule is mogelijk gemaakt door het Epilepsiefonds en is ontwikkeld als onderdeel van de medicijnapp MedApp door PharmIT . MedApp is verkrijgbaar in de App Store (iOS) en via Google Play (Android). In het najaar zal de module worden uitgebreid met onder meer een functie om omstanders te instrueren en bij een aanval familieleden te alarmeren.

Meer informatie over Medapp en downloaden van Epilepsiemodule? Klik hier

Gerelateerd bericht: Eindhovense medicatie-app in trek