Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Not just a Girlsday in Helmond

30 april 2018

Tal van bedrijven en opleidingen hebben donderdag 12 april op de Automotive Campus een uitdagend techniekparcours uitgezet voor scholieren uit Helmond en omgeving. Landelijk is het Girlsday, een jaarlijks techniekfestijn gericht op ‘girls’. Maar onder de vlag van ‘Not just a Girlsday’ zijn ook jongens van harte welkom. Zij werken in Design Thinking workshops hard aan het vraagstuk waarom een Girslday noodzakelijk is, en wat zij daar voor willen ontwikkelen. Fokker Landing Gear, AAE en Huijbregts Groep houden tegelijkertijd open huis exclusief voor meisjes. Docent Bas Eeftink van het Varendonck-College in Asten: “Meedraaien op een dag als deze verrast ook mij weer over de mooie mogelijkheden die onze techniekregio jongeren biedt.”

Zo’n 350 leerlingen uit de eerste twee jaren van het voortgezet onderwijs - van vmbo tot en met gymnasium - bevolken de Automotive Campus waar het gonst van de activiteiten. Bij binnenkomst in het Automotive House zet Fontys Educatief Centrum de jonge bezoekers een VR-bril op voor een adembenemende, virtuele rit in een achtbaan. “Virtual Reality toepassingen in het onderwijs zijn de toekomst. Om lesmateriaal mee tot leven te brengen en praktijksituaties te simuleren. Neem het vervangen van een autoruit of uitvoeren van een chirurgische ingreep”, legt Paul Dirckx van Fontys uit.


Rollercoaster 

En dan is het instappen in rollercoaster nummer twee: het ene na het andere om te doen en beleven, zoals DJ’en, een website bouwen, 3D-printen, bewegen op een fitness game, een animatiefilm maken, een robot programmeren en nog veel meer. Freewheelen, fun en het nodige opsteken, daar draait het om. Pien (14) speelt met een paar jongens een spel met elektrische schakelingen. Ze reageert iets te laat, krijgt een lichte stroomstoot en lacht er hard om. Of ze misschien voor een technisch beroep kiest? “Dat weet ik nog niet. Op zich vind ik techniek wel leuk!” Uiteraard ook geen Automotive Campus zonder auto’s. Niets ontbreekt er op autogebied, van klassieke autotechniek en technologie voor zelfrijdende auto’s tot een biologisch afbreekbare auto gemaakt van planten (!) door TU/ecomotive.  


Droomvlucht 

Huijbregts Groep is één van de drie Helmondse techniekgiganten die samen 70 ‘girls’ ontvangen. Dames uit de tweede klas van het Varendonck-College in Asten kijken hun ogen uit bij de wereldtopper in het mengen van poeders voor de voedingsindustrie – hun haren in een netje en met een witte overjas en slofjes aan, want hygiëne en voedselveiligheid gaan er voor alles. De rondleiding voert door stampvolle magazijnen naar de hal waar het mengen plaatsvindt met duizenden kilo’s tegelijk. Geïnspireerd op de techniek van de Droomvlucht attractie in de Efteling – zo vertelt rondleidster Sabine - glijden grote, hangende mengtrechters van positie naar positie. Noortje (13) is onder de indruk: “Dit is niet zo maar even een beetje mixen!” Mocht ze later de procesindustrie in willen: Huijbregts leidt intern op, op allerlei niveaus, en biedt werkzekerheid.

Deze dag is mogelijk gemaakt door de Gemeente Helmond, Automotive Campus, Fokker Landing Gear, AAE BV en Huijbregts Groep.