Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Not just a Girlsday op Automotive Campus Helmond

14 april 2017


Eigenlijk is Girlsday een jaarlijks, nationaal evenement om meiden te enthousiasmeren voor techniek. Maar op de Automotive Campus te Helmond pakken ze het net iets eigenwijzer aan onder de noemer Not just a Girlsday. Jongens waren dus juist ook welkom bij deze interactieve ochtend. Een kijkje achter de schermen bij Rijkswaterstaat, je eigen Micro:bit instellen, 3D-printen, een windwagen maken met ministerie van Defensie en nog veel meer workshops. Veel diversiteit en uitdagingen voor de 350 leerlingen van het Strabrecht College Geldrop en Jan van Brabant College Helmond.

Battle of the robots
“65% van de huidige banen gaat verdwijnen en er komen nieuwe, innovatieve en technische banen voor terug. De techniek is nu belangrijker dan ooit en jullie zijn de generatie die hiervoor gaat zorgen”, zo opende Malou Vromans – wegverkeersleider verkeerscentrale RWS Zuid-Nederland, deze ochtend de Not just a Girlsday voor de 350 middelbare scholieren. De eerste- en tweedejaars gingen aan de slag met meer dan twintig workshops op de Automotive Campus te Helmond. Zo was er een workshop wie de krachtigste robot had gemaakt met LEGO Mindstorms Education om de ballon van een ander kapot te maken. Drie duo´s streden tegen elkaar in de battle. De jongens hadden een grote en stoere robot, terwijl de meiden een mooi robotje hadden gemaakt. De spanning was van de gezichten af te lezen of de ballon van hun eigen robotje het zou overleven.

Verder was er ook een workshop Micro:bit, dit is een tool waarmee leerlingen snel leren programmeren. Jeffrey van het Strabrecht College reageert enthousiast: “Ik wil deze houden, ik vind het helemaal geweldig!”

Kijkje achter de schermen bij de verkeerscentrale
Naast de bovengenoemde workshops waren er nog twintig andere workshops, zoals met een 3D-pen tekenen, een escape room, sport en techniek en activiteiten in de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat. Hier mochten de scholieren een kijkje nemen achter de schermen, zien hoe de files worden geregistreerd, wat de Officier van Dienst doet en hoe het ter plekke gaat bij een incident. De leerlingen hadden de mogelijkheid om vragen te stellen, in de auto’s te zitten en de Dynamisch Route-informatiepaneel(DRIP) te bedienen.

Robbert Kluijtmans, Brainport coördinator van het Strabrecht College, kijkt enthousiast terug op vandaag: “De Not Just a Girlsday was in één woord geweldig. Vanaf minuut één zag ik veel leerlingen in een flow komen van hun activiteiten. Het mooie was dat er ondanks de vermenging van jongens en meisjes toch nog voldoende aspecten aan de dag zaten die techniek-emanciperend waren voor meisjes.“

Meer weten over alle activiteiten m.b.t. Leren in Brainport? Kijk op deze website.