Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Groot aandeel Nederlandse octrooiaanvragen uit Brainport Eindhoven

14 maart 2019

Philips, Signify (voorheen: Philips Lighting), NXP en ASML hebben vorig jaar gezamenlijk 2.905 octrooiaanvragen gedaan bij het Europees Octrooibureau (EPO). In heel Brabant werden er ruim 3.500 aanvragen gedaan en daarin vormt Brainport Eindhoven dus een groot aandeel. Brabant staat daarmee als regio in de Europese top 5. 3 Duitse regio’s en 1 Franse regio gaan Brabant voor.

Nederlandse octrooiaanvragen

In heel Nederland werden ruim 7.000 octrooiaanvragen gedaan. Daarmee staat Nederland op de 8e plaats. Maar op basis van het aantal octrooiaanvragen door bedrijven per hoofd van de bevolking staat Nederland zelfs op de 2e plaats, na Zwitserland. "Daarmee is het een van de innovatiefste landen ter wereld", zegt EPO-voorzitter António Campinos. Nederlandse bedrijven vragen vooral octrooien aan op het gebied van medische technologie (12%) en elektrische apparatuur (8%). Het aantal toegewezen octrooiaanvragen stijgt al jaren in Nederland. Vorig jaar werden er bijna 3.800 aanvragen goedgekeurd, terwijl dat in 2014 nog 1.703 waren. 


Octrooien

Een octrooi, ook wel patent genoemd, is een vastgelegd, exclusief recht op het maken of verkopen van een product of uitvinding door de eigenaar van dat octrooi.

Bron en © foto's: EPO.org