Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Officiële opening Eindhoven Engine op TU/e

16 april 2019

In Brainport Eindhoven werken kennisinstellingen, bedrijven, organisaties en overheden intensief samen om hightech innovatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke uitdagingen. Om deze innovatie te versnellen is het samenwerkingsprogramma Eindhoven Engine opgericht; de aandrijfmotor voor innovatie. Hierin worden frisse creativiteit van ambitieuze studenten met slimme onderzoekers, innovatieve ondernemers en werknemers uit de industrie gecombineerd. Voor echte problemen uit de praktijk worden hier met multidisciplinaire teams oplossingen bedacht, die snel op de markt komen. Dat gebeurt allemaal op in een gezamenlijke onderzoeksfaciliteit op de TU/e-campus, die gisteren officieel werd geopend.

Officieel geopend

Er werd gesproken door Clement Goossens (TU/e en Eindhoven Engine), Katja Pahnke (TU/e en Eindhoven Engine), Maarten Steinbuch (TU/e en Eindhoven Engine) en Jan Mengelers (TU/e). Dagvoorzitter Rudy van Beurden leidde met Philémonne Jaasma (TU/e) een creatieve sessie waarin aanwezigen zelf ervaarden hoe innovaties versneld worden. Deelnemers moesten antwoord geven op de vragen wat er nodig is in Brainport Eindhoven om energie voor langere tijd op te slaan en hoe Brainport Eindhoven een veiligere plek voor kinderen kan zijn. Met iconen op een tafel konden ze aangeven welke elementen er volgens hen nodig waren om deze doelen te bewerkstelligen. Er was een mooie interactie tussen mensen van verschillende disciplines en organisaties. Precies zoals het er in Eindhoven Engine ook aan toegaat. 

  • 20190415 163858
  • 20190415 163845
  • 20190415 162353

In een interactief panel met Nienke Meijer (Fontys), John Jorritsma (burgemeester van Eindhoven), Tessie Hartjes (Lightyear), Guustaaf Savenije (VDL) en Maarten Steinbuch (TU/e) werd er nog gesproken over het belang van Eindhoven Engine. Wiebe Draijer (Rabobank) sprak vervolgens nog over de innovatiecultuur van Nederland. Daarna was het tijd voor hét moment. Met een druk op de knop door Steinbuch, Savenije, Pahnke en een aantal gewillige mensen uit het publiek werd Eindhoven Engine officieel en feestelijk met confettislierten geopend. 


Het succes van Eindhoven Engine

Eindhoven Engine is grotendeels gestoeld op het idee van de keukentafel. Vaak worden aan de keukentafel de beste ideeën bedacht. In een ontspannen sfeer, met meerdere mensen op 1 plek. Daarom is het MMP-gebouw op de TU/e-campus zo belangrijk. Daar komen de mensen van verschillende disciplines en organisaties samen om praktische problemen met innovatieve technologie op te lossen. Steinbuch: "Dat geeft disruptief doen en denken meer kans, en bevordert bovendien kruisbestuiving tussen de projecten en dus tussen de verschillende industriegroepen."

Groeiend programma

Momenteel werken er al tientallen mensen binnen Eindhoven Engine. Nu doen zij dat aan zogenaamde 'closed project calls': projecten die door Eindhoven Engine zijn voorgedragen. Maar binnenkort kunnen projectgroepen hun eigen projecten voordragen. Deze 'open project calls' moeten dan voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals voorgeschreven in een Blue Book. Hiermee hoopt Eindhoven Engine door te groeien naar 500 deelnemers. Iedereen die werkzaam in de hightech industrie, wetenschapper, student, jong professional of innovator in de industrie is, is welkom om gezamenlijk onderzoek te doen. De Eindhoven Engine Academy organiseert inspirerende netwerkbijeenkomsten en cursussen om zo tot de meest innovatieve hightech oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen te komen.

Regio Deal

Eindhoven Engine wordt medegefinancierd door de Regio Deal.