Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

OPROEP TECHNISCHE UNIVERSITEITEN EN INDUSTRIE OM STUDENTENSTOPS TE VOORKOMEN

09 februari 2017

De overheid moet extra geld vrij maken om studentenstops bij technische universiteiten te voorkomen. Dat stellen de vier technische universiteiten en ondernemersorganisatie FME in een gezamenlijke oproep aan de politiek. De initiatiefnemers van het Techniekpact vragen om een investering oplopend tot 450 miljoen euro per jaar in 2020.

De populariteit van technische studies zorgt ervoor dat universiteiten moeite hebben om de kwaliteit van het techniekonderwijs op peil te houden. Uit cijfers van de VSNU blijkt dat dit jaar zo'n 6.450 studenten begonnen aan een technische studie, ruim 24 procent meer dan in 2012. Voorzitter Victor van der Chijs van 4TU, het samenwerkingsverband tussen de vier technische universiteiten in Nederland, vindt daarom dat er meer geld moet komen om het groeiende aantal techniekstudenten op te vangen: "Het kan niet zo zijn dat iemand die techniek wil studeren de kans loopt geconfronteerd te worden met een studentenstop, alleen omdat we te weinig middelen krijgen.”

Verdubbeling

De ondertekenaars van het Techniekpact wijzen erop dat de dreigende numerus fixus grote gevolgen kan hebben voor de Nederlandse economie. Het invoeren van studentenstops zou betekenen dat universiteiten binnenkort niet meer genoeg talent kunnen leveren aan technologische bedrijven. Daarmee loopt Nederland het risico haar toppositie in de wereld kwijt te raken.

De afgelopen jaren hebben de vier TU’s en FME volop ingezet op het aantrekken van techniekstudenten om aan de vraag van de industrie te voldoen. In 2020 moet het aantal TU-studenten zijn verdubbeld ten opzichte van vijftien jaar ervoor. Doel is om het aantal studenten dat kiest voor een technische studie naar 4 op de 10 studenten te laten groeien.

Behalve de oproep aan Den Haag om extra investeringen, willen de technische universiteiten en FME de aansluiting tussen universiteiten en de technologische industrie op twee andere punten versterken. Zo moeten er meer docenten uit het bedrijfsleven beschikbaar komen voor de universiteiten. Bovendien willen de initiatiefnemers graag dat studenten gebruik kunnen maken van ruimtes bij techniekbedrijven. Dit zogeheten facility sharing bespaart kosten.

Bron: TU/e