BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

‘Presenteer Nederlandse innovatiekracht op één platform’

03 februari 2015

“Wil je ondernemend en technisch innovatief talent naar Nederland halen? Dan moet je alle mooie technologische dingen die hier ontstaan op één platform presenteren. Dat is de beste magneet.” Aan het woord Guus Frericks, een van de oprichters van Startupbootcamp HighTechXL, een kraamkamer voor start ups in hightech hardware op de High Tech Campus in Brainport Eindhoven. Nederlandse regio’s moeten volgens hem de krachten bundelen om op wereldniveau concurrerend te blijven.

“Ik krijg wel eens de vraag of we in Eindhoven niet te ver van het kapitaal zitten? Dan bedoelen ze eigenlijk de financiële zakenwereld in Amsterdam. Daar moet ik altijd verschrikkelijk om lachen. Ik heb tien jaar in het buitenland gewoond, gewerkt en gezworven. Dan kom je vanzelf tot het besef dat Nederland eigenlijk maar een stadstaat is. Een uurtje met de trein tussen Amsterdam en Eindhoven. Dat zijn afstanden van niks voor buitenlanders. We moeten met zijn allen dat regionale gedoe eens overstijgen en onderkennen dat we op deze grote aardbol maar een heel klein landje zijn. In China studeren ieder jaar een miljoen technische mensen af op de universiteit. Bij ons zijn we al blij met een nieuwe lichting van 1500. Gezien de enorme potentie van Azië, is het niet verstandig dat Enschede, Leiden, Eindhoven of Amsterdam elkaar vliegen afvangen. We moeten als de wiedeweerga door blijven ontwikkelen, innoveren, de krachten bundelen en samen mooie dingen doen.”

StartupDelta

Frericks is een groot voorstander van StartupDelta dat in december 2014 door het ministerie van Economische Zaken is gelanceerd. Het is een initiatief om een nieuwe generatie startups de kans geven in Nederland hun talent te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren. Neelie Kroes gaat de komende 1,5 jaar als ‘Special Envoy’ deze missie leiden. Frericks: “De overheid onderkent met StartupDelta dat we innovatie en ondernemerschap nodig hebben. Dat zijn de economische motoren voor groei. Ze zijn absoluut noodzakelijk om Nederland competitief te houden op wereldniveau. Met StartupDelta presenteren we alle innovatieve pareltjes die verspreid zijn over diverse regio’s op één platform aan het buitenland. Van de creatieve sector in Amsterdam, de Slimme Materialen van het Limburgse Chemelot, Agro & Food in Wageningen, de technologie in Enschede, de maritieme sector in Rotterdam tot aan de hightech maakindustrie van Brainport Regio Eindhoven. Deze bundeling versterkt de magneetfunctie waarmee je ondernemend talent uit het buitenland aantrekt.”

Berlijn

In dat opzicht wijst Frericks graag naar Berlijn. De Duitse metropool voert de internationale ranglijst aan van steden en regio’s met de meeste start ups. “In Berlijn gebeurt een hele boel op het gebied van innovatie, ondernemerschap en start ups. Ze maken dat allemaal zichtbaar op één platform. Dat werkt enorm goed. In Nederland zijn we op het gebied van marketing en communicatie nog te versnipperd bezig. Iedere regio doet het op zijn eigen manier. Leg daar een schilletje over en breng het bij elkaar. Pas dan zie je duidelijk wat we presteren. Daar sta ik zelf ook vaak versteld van. Dat kleine kikkerlandje, potverdikke, knap wat we hier doen.”

Boegbeeld

Een succesverhaal zoals Sapiens SBS kan perfect als boegbeeld dienen om internationaal talent binnen te halen, vindt Frericks. Deze jonge onderneming, in 2011 als spin-out uit Philips ontstaan, werd amper drie jaar later door het Amerikaanse Medtronics voor ruim 150 miljoen euro overgenomen. “Brainport Eindhoven is wereldwijd toonaangevend in de technologie om mensen met Parkinson te behandelen, een probleem dat wereldwijd speelt. En zo hebben we talloze voorbeelden die internationaal indruk maken. Met zulke boegbeelden kunnen we techneuten aan ons binden en ondernemende talenten naar Nederland halen waar ze hun kennis kunnen omzetten in succesvolle bedrijven.”