BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Prijzen voor innovaties uit Brainport

13 november 2015

  • Prijzen-voor-innovaties
  • Prijzen-voor-innovaties2

De prestigieuze Herman Wijffels Innovatieprijs begint een goede bekende te worden in Brainport. Na eerdere bekroningen, zijn dit jaar drie bedrijven uit de regio beloond voor hun innovaties. Ioniqa uit Eindhoven en One2Born uit Handel ontvingen gisteren in op de Automotive Campus Helmond een hoofdprijs. De Van Asten Groep uit Sterksel won de publieksprijs.

Ioniqa, gevestigd in bedrijvencentra Catalyst, wint de prijs in de categorie Circulaire Economie. Medeoprichter en directeur Tonnis Hooghoud ontvangt 30.000 euro om te gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de methode om PET-plastics te recyclen. ¨Een schoolvoorbeeld van circulaire economie. Met de methode van Ioniqa worden PET-plastics teruggewonnen met behoud van kwaliteit en op een rendabele manier¨, naar mening van de vakjury.

Kuikens

One2Born sleepte hetzelfde geldbedrag in de wacht in de categorie Food & Agri. Frank de Louw, Huub van Santvoort, Willem van den Boom en Rinke Donkers bedachten een nieuwe manier om eieren uit te broeden die diervriendelijk is en minder belastend voor het milieu. De oplossing die One2Born bedacht ligt vooral in het transport van kuikens. Vlak voor de eieren uitkomen worden ze in de verwarmde stal gebracht. Volgens de vakjury is het een baanbrekende innovatie die kuikens geen stress meer oplevert en een zichtbare reductie van antibiotica realiseert. "Een innovatie die het dierenwelzijn bevordert en door haar eenvoud snel op de markt valt te brengen", zo luidde het oordeel van de jury.

In de categorie Vitale Gemeenschappen & Zorg ging de hoofdprijs naar het Haagse bedrijf LEA. Zij ontwikkelden ´LEA´, een zorgrobot vermomd als rollator, die voorziet in een aantal volledige autonome functies.

Yakult

Voor de Van Asten Groep was er ook erkenning in de vorm van de Publieksprijs, goed voor 5000 euro. Het bedrijf van Marko van Asten, Marleen van Sleuwen en Richard Donkers won met ruim een derde van de stemmen die via internet werden uitgebracht.De Van Asten Group ontwikkelde‘Yakult voor varkens’. Door het varkensvoer te fermenteren kan het varken het voer beter verteren en worden de darmen van de varkens gezonder. Innovatief is vooral de toepassing van de juiste combinatie van bacteriecultuur, installatie en hygiëne. Gefermenteerd varkensvoer is beter voor de gezondheid van de varkens. Het leidt tot significant minder voerverbruik en dus minder mest, minder medicijnen en een varken met een echte roze kleur.

Innovatieve hotspot

De toekenning van de Herman Wijffels Innovatieprijs aan drie bedrijven uit Brainport onderstreept de rol van de regio als innovatieve hotspot. Brainport onderscheidt zich met ondernemers die creatief denken, kansen zien en met innovatie succesvol inspelen op vragen uit de markt. De bedrijven in de regio halen ruim 40 procent van hun omzet uit de verkoop van nieuwe producten. Dat is voor Nederlandse begrippen ongekend. Deze leidende positie is mede te danken aan de grote private investeringen in R&D. Met ASML, Philips, NXP, DAF en VDL als absolute koplopers, gevolgd door een enorm sterk veld uit het MKB. Brainport domineert de nationale R&D-ranglijst en staat Brainport al jaren aan de wereldtop op het gebied van patenten.

Meer gerelateerd nieuws over Ioniqa

Meer informatie over One2Born

Meer informatie over Van Asten Groep