BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Prins Constantijn nieuwe startupambassadeur

24 mei 2016


© Foto: Nu.nl/Jeroen Kraan
Het Nederlandse programma voor startups - StartupDelta - krijgt een vervolg. Onder de noemer StartupDelta2020 zal het succesvolle programma de komende 4,5 jaar worden voortgezet. Prins Constantijn zal per 1 juli 2016 Neelie Kroes opvolgen als special envoy en de komende anderhalf jaar aan het roer van StartupDelta2020 staan. Minister Kamp van Economische Zaken maakte dit 24 mei bekend tijdens Startup Fest Europe in Amsterdam.

Minister Kamp: “Als kabinet zullen we de agenda ondersteunen om Nederland verder te laten profiteren van de innovaties die start-ups voortbrengen. Mijn ambitie is dat Nederland een plek bereikt in de wereldwijde top 5 in de start-up ecosysteem ranking van Compass in 2020. Nu staan we daarin op plek 19. We moeten ons dus blijven inzetten voor een beter startupklimaat, samen met startups, investeerders en kennisinstellingen.”

De veertien belangrijkste innovatieregio’s van ons land, waaronder Brainport, gaan daarbij intensiever samenwerken, zodat innovaties sneller tot stand komen en veelbelovende buitenlandse starters en bedrijven zich eerder in Nederland vestigen. Ook komt er meer aandacht voor doorgroeimogelijkheden van start-ups en voor thema’s als fintech en agrifood.

Start-up land

Nederlandse start-ups en de innovatieregio’s werken in StartupDelta2020 samen aan Nederland als internationaal start-up land. Onder leiding van de nieuwe special envoy wordt komende zomer gewerkt aan een actieagenda. Deze agenda vormt de basis voor de StartupDelta2020-organisatie, die flexibel opereert en in wisselende teams aan oplossingen werkt. Per thema worden relevante partijen in het veld bij het proces betrokken.

Loonregeling

Eerder vandaag maakte minister Kamp, mede namens staatssecretaris Wiebes van Financiën, bekend maatregelen te nemen waardoor start-ups en scale-ups sneller en makkelijker kunnen groeien. Vanaf volgend jaar komt er structureel 27 miljoen euro beschikbaar voor een versoepeling van de gebruikelijk-loonregeling voor innovatieve bedrijven. Oprichters van start-ups zijn dan niet langer verplicht zichzelf een belastbaar loon uit te keren van 44.000 euro, maar mogen dit de eerste drie jaar op het minimumloon stellen. Zo blijft er meer geld over om te investeren in de onderneming. Ook maakt het kabinet 23 miljoen euro vrij om samen met private investeerders te investeren in start-ups en het MKB.

Ranking

Nederland is de afgelopen tijd opgeklommen tot derde snelst groeiende startup ecosysteem van Europa, zo blijkt uit de The Global Startup Ecosystem Ranking 2015. Mede dankzij inspanningen van StartupDelta staat Nederland op een vierde plaats in de ranking voor beste startup ecosysteem in Europa, na Londen, Berlijn en Parijs. Bovendien staat Nederland bovenaan het Startup Nation Scoreboard waarin 25 Europese landen worden vergeleken op maatregelen om het ecosysteem voor startups te verbeteren.