BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

‘Producenten profiteren van slimme software’

13 maart 2017

Producenten kunnen meer profiteren van slimme software tools ontwikkeld in Nederland. Dat stelt Joost Schut, commercieel directeur van het softwarebedrijf KE-works en samenwerkingspartner van het High Tech Software Competence Center for Digital and Virtual Factories (HTSCC).

De opmars van digitale technologieën gaat ongekend hard. Steeds meer bedrijven verenigen zich daarom in een zogeheten Smart Industry Fieldlab. Dit zijn praktijkomgevingen waarin ICT op een slimme manier wordt ingezet om productie te optimaliseren.

In Brainport bevindt zich het High Tech Software Competence Center for Digital and Virtual Factories (HTSCC). Ruim twintig hightech softwarebedrijven laten in dit Smart Industry Fieldlab zien hoe innovatieve software bijdraagt aan het efficiënter, flexibeler en kwalitatief beter ontwikkelen van producten. “We willen die kennis en kunde graag inzetten om hardware bedrijven verder te helpen”, aldus Schut.

Als voorbeeld noemt hij Region of Smart Factories (ROSF), het grootste fieldlab gelegen in Noord-Nederland. Dit Smart Industry Fieldlab bestaat inmiddels uit 40 bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen. Schut: “En daar zitten relatief weinig software partijen tussen. Tijdens de officiële kick-off van ROSF op 30 januari hebben we daarom met een groepje ondernemers laten zien wat we in en rondom Brainport heel goed kunnen op het gebied van software. Op deze manier kunnen we elkaar als fieldlabs helpen.”

Kruisbestuiving

Het op een slimme manier besturen van productieprocessen staat hierbij centraal. “Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een robot onderdeel wordt van een productieketen?”, vraagt Schut hardop af. “Slimme software kan een robot precies ‘vertellen’ wanneer hij wat moet doen.” De eerstvolgende stap voor het HTSCC is het onderzoeken van vragen, wensen en drempels binnen de markt. Op deze manier hoopt het HTSCC uiteindelijk een structurele kruisbestuiving tussen verschillende fieldlabs in Nederland te bewerkstelligen.