BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Regionale automotive partners voor uitbreiding samenwerking naar Verenigde Staten

26 oktober 2017

Automotive bedrijven en kennisinstellingen uit de regio die zich bezighouden met slimme mobiliteit en transport bezoeken komende week (28 okt t/m 5 nov) Noord-Amerika en Canada. De VS is de snelst groeiende exportmarkt voor de Nederlandse automotive industrie. Het zwaartepunt van die industrie ligt op de Automotive Campus (Helmond) in Brainport Eindhoven. De missie maakt dan ook deel uit van een reeks aan activiteiten gericht op strategische lange termijn samenwerking tussen Nederland en Amerika op het gebied van transport en mobiliteit.

Nederland loopt voorop in het ontwikkelen van technologieën die de vervoersnetwerken van de komende decennia zullen bepalen. Het zwaartepunt van de industrie ligt in Brainport Eindhoven. Een onderzoek naar disruptie in de automotive industrie van consultancybureau Roland Berger (automotive disruptor study) wijst uit dat Nederland met stip op 1 staat als het gaat om onderzoek naar en ontwikkeling van elektrische oplaadnetwerken en investeringen in autonoom rijden.

Noord-Amerika snelst groeiende exportmarkt
De Nederlandse automotive industrie zet jaarlijks 20 miljard euro om waarvan 88 procent in de vorm van export. De Verenigde Staten is de snelst groeiende exportmarkt in Nederland. Slimme mobiliteit, elektrische mobiliteit en coöperatief en geautomatiseerd rijden zijn belangrijke elementen in deze sector. Om die reden vestigden VDL Steelweld, TomTom, NXP en testinstituut TASS International zich eerder al in de VS. VDL Steelweld opende in 2016 drie vestigingen in de VS in Fremont (Californië), Detroit (Michigan) en Spartanburg (South Carolina) en TASS vestigde eerder een kantoor in Michigan.

Vormgeven aan de toekomst van mobiliteit
Deze missie is een initiatief van Brainport Eindhoven, AutomotiveNL, Connekt, RVO en de innovatieattachees in de VS. Aan het bezoek komende week nemen onder meer deel; DITCM, AutomotiveNL, Connekt/ITS Netherlands, TNO (delegatieleider Daan de Cloe), NXP, V-Tron, Goudappel Groep, Amber Mobility, VDL Steelweld en Provincie Noord-Brabant (onder andere gedeputeerde Mobiliteit Christophe van der Maat). Vertegenwoordigers van de bedrijven, organisaties en overheid delen tijdens het bezoek informatie met hun counterparts in Amerika en geven er samen vorm aan de toekomst van mobiliteit en vervoer.

Montreal
Op zondag 29 oktober gaat de delegatie naar Montreal om daar kennis te maken met Canada's National Research Council; Canadese experts op het vlak van Smart Mobility/ITS Fleet Forward 2020; en ambtenaren in Montreal en de Institute for Smart Transportation and Electrification. Ze gaan het hebben over voorbeelden van slimme mobiliteit in een stedelijke omgeving, de ontwikkeling van geautomatiseerd rijden om vervolgens samenwerkingsmogelijkheden te verkennen.

ITS World Congress
De delegatie bezoekt ook ITS World Congress, een conferentie waarbij wereldwijde koplopers op het gebied van vervoer, automotive, telecommunicatie en technologiesectoren bijeenkomen om het te hebben over de uitdagingen waarvoor onze toenemende mobiele en verbonden wereld staat. Brainport Eindhoven is geselecteerd als eerste voorkeur om het ITS Europe Congress in 2019 te hosten. Na het bezoek aan de conferentie maken deelnemers kennis met de Gouverneur van Michigan, Rick Snyder om successen rondom Smart Mobility te delen en mogelijke samenwerkingsgebieden te verkennen.

Detroit
In Detroit ontmoet de delegatie kopstukken uit de auto-industrie en kennispartners om het over recente en toekomstige ontwikkelingen in de auto-industrie en slimme mobiliteit te hebben en eventuele samenwerkingsmogelijkheden te verkennen. De delegatie brengt ook een bezoek aan Ford Motor Company, Magna International en Michigan Transportation Research Institute, en neemt daarna deel in een Technology Showcase met auto industry leiders in Madison Centre.

Columbus
In Columbus bezoekt de delegatie het Transportation Research Center en het Honda Heritage Center. Daarnaast neemt de delegatie deel aan een innovatie seminar met Smart City Columbus. Tijdens het seminar zullen de deelnemers de Nederlandse smart city en mobiliteitssectoren belichten, waaronder de Nederlandse ervaring met coöperatieve en autonome voertuigen, truck platooning, geïntegreerde data uitwisseling en multimodale reisplanning en betaling.

Ten slotte ontmoeten delegatieleden ook ambtenaren van de Ohio Department of Transportation om eerdere gesprekken over het invoeren van slimme mobiliteit in de staat Ohio op te volgen.

 Intensieve samenwerking vergroot slagkracht
Burgemeester van Helmond, Elly Blanksma, is zeer te spreken over de manier waarop partijen uit Brainport Eindhoven deze missie hebben vormgegeven. “Een groot aantal vooraanstaande bedrijven en kennisinstellingen uit de regio op het gebied van smart mobility gaat mee met deze missie. Door de krachten op deze manier te bundelen kunnen we nog beter het verschil maken en onze unieke positie uitbreiden. Bovendien helt een missie als deze bij het aangaan van langdurige samenwerkingsverbanden, en verbeteren we de positie van de Brainport regio in deze aantrekkelijke markt."

Meer informatie over deze missie vindt u op: 


https://www.rvo.nl/actueel/evenementen/smart-mobility-innovatiemissie-vs-en-canada

Ook kunt u contact opnemen met:  Daniëlla van Laarhoven d.vanlaarhoven@brainportdevelopment.nl Communicatieadviseur Brainport Development 06-21272946

Volg de missie via #HollandMobility