Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Robots bij gynaecologische operaties in MMC

11 maart 2019

Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven is het eerste ziekenhuis in Brainport Eindhoven waar nu ook gynaecologen met behulp van robots opereren. Voorheen werden de operatierobots alleen nog ingezet bij urologische en maag-darmoperaties. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is het verder ontwikkelen van de robottechniek. Dat doet MMC in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Inzet van de operatierobot

De Senhance-robot wordt ingezet bij gynaecologische ingrepen, zoals verwijderingen van de baarmoeder of eierstokken. Gynaecoloog Jacques Maas: “Op den duur willen we ook operaties met de robot gaan uitvoeren bij gespecialiseerde bekkenbodemoperaties en bij patiënten met endometriose. Hierbij werken we nauw samen met de urologen en chirurgen van MMC.” Maar er wordt niet altijd voor de robot gekozen. Alleen wanneer het de beste optie voor de patiënt is.  

 

  • 3 D Fotografie Robotchirurgie  Máxima Medisch Centrum 1362
  • 3 D Fotografie Robotchirurgie  Máxima Medisch Centrum 1295 1
  • 3 D Fotografie Robotchirurgie  Máxima Medisch Centrum 1213 1

Robotica in de zorg

De ontwikkeling van de robottechniek in MMC past goed binnen de ontwikkeling van robotisering en digitalisering in de zorg. “We vinden het gezien de snelle ontwikkelingen in de robottechniek belangrijk dat we mee kunnen innoveren”, vertelt gynaecoloog Sjors Coppus. Daarom werkt MMC samen met TU/e, de toonaangevende universiteit op het gebied van robotica. Deze samenwerking draagt bij aan de continue vernieuwing van de robotchirurgie. Zo blijven kennis en ervaring behouden en kunnen op den duur de beste en meest innovatieve ingrepen met robots worden aangeboden.

© foto's: Máxima Medisch Centrum