Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Robots en de Dutch Design Week

17 oktober 2017

In een regio met zoveel hightech maakindustrie als Brainport Eindhoven is robotisering een actueel thema. De ontwikkeling zorgt in veel sectoren voor een hogere productiviteit, maar brengt tegelijkertijd angst voor verlies aan banen met zich mee. Ook tijdens de Dutch Design Week, die volgende week weer begint, komen dit soort onderwerpen aan bod.

Op de Inclusive Innovation Day draait het bijvoorbeeld om de vraag hoe mensen en robots in de toekomst kunnen samenwerken en samenleven. Eigenlijk doen we dat allang (denk aan de slimme koelkast, de zelf rijdende auto of de smartphone). Maar nu robots er ook steeds meer als mensen beginnen uit te zien, lijken we ons daar pas echt bewust van te worden. FNV, SER, TNO, TU Eindhoven, TU Delft, Universiteit Twente en diverse bedrijven gaan er over met elkaar in gesprek.

De Inclusive Innovation Day is onderdeel van de Embassy of Robot Love, een platform dat verschillende lezingen, discussies en workshops over robotisering organiseert tijdens DDW.

Wie meer wil weten over de impact van robots op de arbeidsmarkt moet ook even een kijkje nemen bij de MediaMarkt in het centrum van Eindhoven. Op 21 oktober opent HUBOT, het uitzendbureau voor mensen en robots, daar een shop-in-shop. Bezoekers kunnen een job test doen en zien hoe robots hun werk in de toekomst makkelijker kunnen maken. “Robotisering is een veelgehoord begrip. Toch weten maar weinig mensen wat het concreet betekent voor de inrichting van ons werk in de nabije toekomst. Met het uitzendbureau voor mensen en robots geven we dat inzicht en laten we zien hoe mensen en robots hand in hand hun werk kunnen doen,” zegt Jeroen Mertens, vestigingsdirecteur van MediaMarkt Eindhoven Centrum.

Het uitzendbureau HUBOT toont van 21 tot 29 oktober zestien concrete voorbeelden van beroepen die dankzij robotisering beter zijn uit te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als thuiszorgmedewerker, fysiotherapeut en verhuizer of bezorger. De expositie is ontworpen door kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort.

Het uitzendbureau HUBOT is een samenwerking van de gemeente Eindhoven, Next Nature Network en Start Foundation.   

Meer weten over de gevolgen van robotisering voor Brainport Eindhoven? Lees dit interview met Ton Wilthagen, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg.