Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Shift2Start helpt automotive-initiatieven op weg

03 november 2016

Nieuwe initiatieven in de sectoren automotive, mobiliteit en hightech kunnen voortaan bij Shift2Start terecht voor begeleiding. Speciaal voor deze moeilijke bedrijfstakken hebben Anton Wolthuis en Herm Verbeek samen met de Automotive Campus in Helmond een start-up programma ontwikkeld.

Op eigen houtje overleven in de automobielindustrie is voor weinig beginnende bedrijven weggelegd. Een duwtje in de juiste richting is dan ook meer dan welkom. Binnen de sectoren automotive, mobiliteit en hightech ontbreekt het echter vaak aan goede begeleiding voor starters. “Doodzonde”, aldus Wolthuis. “Door de hoge drempels is het ontzettend moeilijk om nieuwe ideeën te realiseren.” Shift2Start wil hier verandering in brengen. Met op maat gemaakte ondersteuning ruimen ze de voornaamste struikelblokken voor start-ups uit de weg.

Geen ‘one-size-fits-all’

Behalve start-ups, zijn ook scale-ups en innovatieve ideeën welkom bij Shift2Start. Verbeek: “We bieden geen ‘one size fits all-aanpak’. De een heeft vooral hulp nodig met een marketingstrategie. De ander helpen we juist met het ontwikkelen van een ‘proof of concept’.” Uiteindelijk is het doel om zoveel mogelijk nieuwe bedrijvigheid – indien mogelijk op de Automotive Campus – te creëren. “Vanaf 2018 willen we zo elk kwartaal een start-up gerealiseerd hebben”, stelt Wolthuis.

Niet elk nieuw initiatief is zomaar welkom binnen het start-up programma. Vooraf bepaalt een ‘QuickScan’ of een idee haalbaar is. Als de uitkomst positief is, wordt een vervolgtraject ingezet en een businessplan opgesteld. Het uitgebreide netwerk van Shift2Start zorgt daarna voor de broodnodige financiering en de contacten met verschillende marktpartijen. Ook de laatste stap, het opzetten van een nieuw bedrijf, krijgt ondersteuning. Een strategie die werkt. “De eerste twee nieuwe initiatieven starten al in de eerste helft van 2017”, vertelt Wolthuis enthousiast.

Hands-on ervaring

Anton Wolthuis en Herm Verbeek kunnen teren op een jarenlange ervaring binnen de maakindustrie. Bovendien hebben zij zelf ook hands-on ervaring als mede-oprichters van technologie start-ups. “Hierdoor staan we met onze voeten in de klei. We hebben de juiste contacten en weten hoe het is om een innovatief idee om te zetten in een bedrijf”, aldus Verbeek.

Belangrijk om te weten is dat niet alleen partijen uit de automotive sector zich aan kunnen melden voor het programma van Shift2Start. Ook projectideeën van mensen die opereren in andere marktsectoren zijn meer dan welkom. “Denk bijvoorbeeld aan sensortechnologie”, zegt Verbeek. “Iemand kan hier heel goed in zijn binnen de koeltechniek of machinebouw. Maar heel vaak zijn deze concepten ook toepasbaar in automotive.”

Enthousiast geworden over Shift2Start? Nieuwe initiatieven kunnen zich aanmelden via info@shift2start.eu. Ook kunt u eerst een SelfScan doen om de haalbaarheid van uw idee te testen.