Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

SingularityU is voor mensen die durven niet te weten

24 januari 2019

Aan hoogstaande aandacht geen gebrek, tijdens de opening van de SingularityU op Strijp-S in Eindhoven tweeënhalf jaar geleden. Niemand minder dan koningin Máxima kwam het lintje doorknippen, wat zorgde voor de nodige publiciteit. Inmiddels is de SU goed geworteld in Brainport en slaat de kennisinstelling van hieruit haar vleugels uit naar de Benelux. Tijd voor een interview met Michael J. Dawkins, Director Innovation Hub & Special Projects, over het (toekomstige) verhaal van de Europese tak van de SingularityU.

Begrip én grip De SingularityU in Brainport Eindhoven is de eerste vestiging buiten de Verenigde Staten, waar de Singularity University in Silicon Valley de toon zet. Volgens Dawkins heeft de Nederlandse vestiging dan ook ‘big boots to fill’. “We staan op de schouders van giants, maar we weten ook dat we het Amerikaanse concept niet een-op-een kunnen kopiëren naar Nederland of Europa. Daarom hebben we de afgelopen jaren vooral gezocht naar wat wel en wat niet werkt. ”Het gedachtegoed achter de SingularityU blijft echter onveranderd. “We zijn er voor mensen met een exponentiële mindset, die durven niet te weten en een open houding hebben ten opzichte van toekomstige mogelijkheden. Mensen die nieuwsgierig zijn en vertrouwen hebben in de kracht van de samenleving en nieuwe exponentiële technologieën”, aldus Dawkins. “Hen willen we inspireren en begrip én grip bieden met betrekking tot de inzet van die nieuwe technologieën als oplossing voor de Global Grand Challenges.”

Programma’s In de praktijk organiseert de SingularityU verschillende programma’s om mensen middelen en begeleiding aan te reiken waarmee ze technologische ontwikkelingen leren begrijpen en toepassen en zo hun werkveld, bedrijf, carrières en levens opnieuw kunnen uitvinden. “We zijn best een vooringenomen partij”, stelt Dawkins. “In die zin dat we de toekomst vooral positief inzien. Maar we zijn niet blind voor de bedreigingen die kunnen schuilen in technologische ontwikkelingen. Dat komt binnen onze programma’s dan ook zeker aan bod.”

Polderen 3.0 Een grote broek om aan te trekken dus. Vandaar dat de SingularityU vanuit Brainport Eindhoven langzaam maar zeker uitbreidt richting Europa. Dawkins: “In eerste instantie binnen de Benelux. Startsein is een summit die we op 23 en 24 september houden in Brussel met het thema Future Proof Europe. De keuze voor die locatie heeft twee redenen: Brussel ligt heel centraal en het is het hart van de Europese Unie. Zo willen we ook Europese beleidsmakers betrekken bij ons gedachtegoed. We willen als SingularityU een beweging creëren richting een eerlijke, duurzame maatschappij en Europa daarin versneld meenemen. Momenteel zien we een rem ontstaan op technologische ontwikkelingen omdat de Europese maatschappelijke systemen die niet bijhouden. Links en rechts dreigt Europa daarom ingehaald te worden door de VS, waar het bedrijfsleven de snelheid aanvoert, en China, waar de overheid versnelling afdwingt. Wereldwijd wordt dan ook naar Europa gekeken als integrator tussen die twee bewegingen. En binnen Europa geldt dat dan weer voor Nederland. Polderen 3.0 eigenlijk. En dat kunnen wij hier.”

 

Silicon Valley is powered by Brainport Brainport Eindhoven wordt in Nederland dan weer gezien als integrator, weet Dawkins. “De wet van Moore wordt hier al dertig jaar in stand gehouden, mede dankzij het bijzondere ecosysteem waarin overheden, ondernemers en kennis- en onderwijsinstellingen intensief samenwerken. Dat maakt deze regio een goed fundament voor de doelen van de SingularityU. Niet alleen het industriële verleden is interessant, maar juist het feit dat je hier al veel toekomstige innovaties kunt zien en ervaren maakt dit de regio bij uitstek voor onze ambities. Hier worden hightech producten gemaakt die een groot deel van de technologieën uit Silicon Valley mogelijk maken. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Silicon Valley is powered by Brainport. Daarom is het voor ons een logische plek om het gedachtegoed van de SingularityU uit te bouwen binnen Europa.”

Meer informatie over de programma’s en mogelijkheden van de SingularityU is te vinden op de website.