Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

‘Softwarecluster Brainportregio is wereldtop’

04 juni 2015

Geavanceerde software speelt een centrale rol bij technologische innovatie in Brainport Regio Eindhoven. Denk aan de machines om chips te produceren van ASML, de elektronenmicroscopen van FEI of de mri-scanners van Philips Healthcare. Daarom vond Bits&Chips het de hoogste tijd voor een Software Engineering Conferentie in Eindhoven. Het vakblad bracht, samen met Robert Howe van softwarebedrijf Verum, een grote groep specialisten uit de industrie en wetenschap bijeen op de High Tech Campus om kennis, ideeën en ervaringen uit te wisselen. Een gesprek met Robert Howe.

“Het softwarecluster van de Brainportregio telt intussen meer dan dertig leden en behoort tot de top van de wereld. Bedrijven zoals ASML, Philips, FEI of Sioux zijn, samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, de enige die Model Driven Software Development (MDSD) toepassen. Dat is een leidende technologie gebaseerd op wiskunde. De Brainportregio heeft daarmee een enorme voorsprong. Dat is ongekend. Maar we hebben zelf dat besef niet. Dat is een van de redenen om deze conferentie te organiseren. Om allemaal wakker te worden en ons realiseren wat we hier allemaal presteren. Het probleem van veel software-engineers is dat het glas altijd halfleeg is. Er is nauwelijks positieve introspectie. Ik wil meer ‘dancing girls on the side line’. Als je dat besef eenmaal hebt, kun je actie gaan voeren.”

Code kloppen

“Terwijl de rest van de wereld bezig is met natte vingerwerk, gebruikt de softwarecluster nauwkeurig modellen om processen te beschrijven en te verifiëren. MDSD is de toekomst, absoluut. Het is de enige manier om tegelijk snelheid en nauwkeurigheid te bereiken. Met de conventionele methode, zeg maar het ‘code kloppen’, maak je onvermijdelijk fouten gemaakt. Als je met MDSD de code er automatisch uit laat stromen, voorkom je menselijke vergissingen. Zoals Hans Sassenburg, een van de sprekers op deze conferentie, met een grap zegt: ‘Software is zoals seks. Een foutje en je moet levenslang de gevolgen ervaren’.

Cyclustijd

“MDSD biedt meer flexibiliteit. De informatie die de modellen leveren, kun je verifiëren, je kunt de consequenties meteen berekenen en zichtbaar maken. Je wacht niet tot een introductie, een soort Big Bang, maar druppelt continu nieuwe features in het proces. In vergelijking met de conventionele ontwikkelmethode van software, verkort je de cyclustijd enorm en kun je klanten veel sneller van updates voorzien. Ik rijd zelf een Tesla en ontvang elke paar maanden een software-update. Stap ik ’s morgens in mijn auto krijg ik een nieuwe feature, cool toch?”

Inspiratie

“Ik wil dat de deelnemers hier weggaan met twee, drie nieuwe ideeën. En inspiratie opdoen om achter die ideeën aan te gaan. Dat zou perfect zijn, dan is de conferentie voor mij geslaagd. Wij zitten met de Brainportregio aan het begin van het pad om echte software-engineers te worden. Dat gebeurt door de dingen die we hier bespreken ook te implementeren. Nee, dat is niet volgende maand klaar maar zal zeker vijf tot tien jaar duren. Dit is het begin, dit is de eerste conferentie. Nu nog vooral regionaal. Volgend jaar willen we als High Tech Software Cluster internationaler worden met nog meer bezoekers. Het is onze ambitie om hier een mondiale bijeenkomst van te maken. Voor de Brainportregio is dat fantastisch, want dan kunnen wij laten zien wat we hier allemaal presteren.”

Meer informatie