Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Solar Team Eindhoven prolongeert titel

16 oktober 2017

Door technische tegenslag tijdens de voorlaatste dag werd het nog even spannend. Maar uiteindelijk is het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) voor de derde keer de winnaar van de Cruiser Class (voor praktische zonneauto’s) geworden tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Maximaal punten pakken
Het doel van de Cruiser Class is om tijdens de 3.022 kilometer van Darwin naar Adelaide zoveel mogelijk personen, zo energiezuinig mogelijk te vervoeren. De eerste plaats werd behaald dankzij een gemiddelde van 3,4 personen per kilometer, met een verbruik van 48 kilowattuur (kWh). Tijdens de laatste controlstop op het einde van donderdag werd het nog even spannend voor de Eindhovenaren. Het team bleek problemen te hebben met het midden console. Daar is onder andere het stuursysteem mee verbonden. Tot serieus oponthoud heeft het niet geleid. Het team reed op vrijdagmiddag omstreeks 13:00 uur lokale tijd binnen in Adelaide. 


Fiets inladen
Op zaterdag werd de zonneauto 'Stella Vie' gekeurd door een jury, als laatste onderdeel van de Cruiser Class tijdens de Challenge. Ook hier gooide het team hoge ogen, door onder andere moeiteloos een fiets in te laden in de kofferbak ruimte. Het  team behaalde hier dan ook 20 van de 20 punten.  

Auto van de toekomst
Solar Team Eindhoven benadrukt met deze titel haar visie: de auto van de toekomst is er een op zonne-energie. “Het team is ontzettend trots en blij”, aldus teammanager Wout Gubbels. “Hoewel de winst overduidelijk bij Eindhoven terecht zou komen, was het zaak om als team de finish in Adelaide te bereiken. Het is extra mooi om alleen al op basis van de punten voor de meest superefficiënte auto te winnen.”

Oranje Boven
De uitslag werd zondag omstreeks 11:00 uur Nederlandse tijd officieel bekendgemaakt door de organisatie. Eindhoven is één van de drie Nederlandse teams en schaart zich met de winst naast de andere Oranje nummer 1. Het team uit Delft won dit jaar de Challenger klasse, waar éénpersoons zonneauto’s racen om de snelste tijd. Zij arriveerden op donderdagmiddag lokale tijd al in Adelaide. Het team van Technische Universiteit Twente werd vijfde. 

Foto: Bart van Overbeeke

Solar Team Eindhoven prolongeert titel