Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Solliance via een zonnig fietspad naar de toekomst

21 april 2017

Een samenwerking tussen het Eindhovense Solliance en het Chinese Hanergy brengt de massaproductie van “zonnewegen” (SolaRaods) dichterbij. De twee bedrijven tekenden daartoe onlangs een Memorandum of Understanding. Solliance is momenteel in China op een handelsmissie van het Nederlandse kabinet, geleid door staatssecretaris Martijn van Dam. Hanergy gaat Solliance ook helpen met de productie van andere bouwelementen, zoals muren en daken waarin zonnecellen zijn geïntegreerd, maar wegelementen hebben de prioriteit. Binnenkort komt er een proefproject met zonnepanelen van Solliance/Hanergy op de fietssnelweg tussen Tilburg en Waalwijk.

Businesscase
Solliance-directeur Huib van den Heuvel ziet de toekomst als een ‘zonnige weg’: “Het integreren van zonnecellen in het wegdek heb ik niet direct als iets revolutionairs gezien, maar tegelijkertijd zie ik dat als we hier een goede businesscase van kunnen maken, andere terreinen zichzelf ook gaan aandienen. De combinatie van de robuuste materialen van Hanergy en een industriële, roll-to-roll productiestrategie staat garant voor nieuwe kansen. We zien nu dat onze technologie de markt heeft bereikt. Onze rol nu is om SolaRoad verder te ontwikkelen. Daarnaast gaan we door met de ontwikkeling van prefab facades en daken met zonnecellen.”

Diverse proefprojecten in Brabant
In Noord-Holland wordt al sinds 2011 getest met een zonne-fietspad. Ook in Brabant liggen de verwachtingen hoog. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (duurzaamheid): “Solliance krijgt onze volle steun bij de ontwikkeling en introductie van technologieën voor dunne-film-oplossingen om een economisch verantwoorde energieneutrale omgeving te creëren. Solaroad is daar een voorbeeld van. Wij staan klaar om de komende jaren op diverse locaties proefprojecten te realiseren, ten eerste op de ‘fietssnelweg’ tussen Tilburg en Waalwijk.”

Timing
Li Ming, CEO van Hanergy Thin Film Power Group EME, gelooft dat de timing op dit moment juist is voor de samenwerking: “Solliance and Hanergy see a significant potential for large-scale industrial activity and application of thin film solar solutions in building and infrastructure integrated PV-products. Hanergy is world leader in the manufacturing of a broad portfolio of flexible thin film solar products, among which the flexible CIGS film from Global Solar, which was acquired by Hanergy in 2013. High Tech from the USA, the Netherlands and China is coming together here. We look forward to work with Solliance on the further improvement of our products to even better fit the requirements of various applications.”

Bron: E52