BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Solliance viert jubileum met bijzondere productiemachine

11 januari 2016Solliance heeft haar vijfde verjaardag gevierd met de ingebruikname van een bijzondere productiemachine voor flexibele zonnecellen. Het R&D instituut op de High Tech Campus in Eindhoven start samen met het Holst Centre een zogenoemde roll-to-roll proefproductie voor flexibele zonnecellen en geprinte elektronica. De nieuwe opstelling is het resultaat van drie jaar voorbereiding en samenwerking door diverse bedrijven en instellingen in Brainport.

In de afgelopen vijf jaar is Solliance uitgegroeid van een idee tot een grote organisatie die 250 onderzoekers uit acht verschillende onderzoeksinstellingen en een groeiend aantal industriële partners een gezamenlijk structuur biedt, gericht op de verdere ontwikkeling van dunne-film fotovoltaïsche zonne-energie systemen. In juni vorig jaar vierde Solliance de opening van haar gloednieuwe faciliteit op de High Tech Campus in Eindhoven. In december bestond het onderzoeksinstituut precies vijf jaar.

Waardeketen
"Deze vijfde verjaardag markeert de voltooiing van onze opbouwfase', merkt Solliance-directeur Huib van den Heuvel op. "Naast de integratie van de onderzoeksteams uit Nederland, België en Duitsland hebben we geïnvesteerd in een onderzoeks- en proefproductie-infrastructuur van wereldklasse. We werken aan een aantal nieuwe processen die een grote invloed in de industrie kunnen gaan leveren; Wij nodigen alle geïnteresseerde bedrijven in onze regio en daarbuiten uit om naar Solliance te komen en hier hun voordeel mee te doen. In de komende jaren zullen we onze aandacht ook richten op de integratie van zonnecellen in diverse mobiele en immobiele toepassingen. We zien goede mogelijkheden voor economische groei in de waardeketen die leidt tot de productie van zonnecellen en van ‘actieve producten’."

Productiemachine
Een van de eerste concrete stappen is nu gezet met de ingebruikname van de productielijn voor flecibele zonnecellen. Van den Heuvel beschouwt dat als een mijlpaal. "De specificaties en prestaties van deze productiemachine zijn uniek in de wereld en bieden de sector een uitstekende gelegenheid om grootschalige productie van flexibele zonnecellen sneller en met minder risico te realiseren."

Strategie
Ton van Mol, directeur van Holst Centre, ziet meerdere toepassingen voor het nieuwe productiesysteem: "We beginnen een groot Europees project voor de ontwikkeling van flexibele OLED licht panelen. We delen de teams en apparatuur samen met Solliance voor meerdere toepassingen. Wij beschouwen het ‘roll-to-roll’ productie proces als de ideale strategie om te komen tot efficiënte grootschalige productie van flexibele elektronica. Delen van de investeringen tussen partijen is nodig om voorop te kunnen lopen."

Folies
VDL Enabling Technologies Group in Brainport is nauw betrokken bij de pilot. Het bedrijf heeft veel ervaring met nauwkeurige positionering van delicate substraten, zoals silicium wafers in de halfgeleider industrie en glazen panelen in de display-industrie. Simon Bambach, CEO van VDL ETG: “Met deze nieuwe machine tonen we aan dat we onszelf tot de besten kunnen rekenen als het gaat om het omgaan met folies van plastic en metaal ten behoeve van flexibele elektronica toepassingen zoals zonnecellen. Dit ontwerp is uniek omdat het ervoor zorgt dat de folie nergens in de machine aan de actieve zijde van het substraat aangeraakt wordt. Het is een resultaat van de samenwerking tussen ontwerpers uit verschillende disciplines en sectoren en de onderzoekers van Solliance en Holst Centre. We hebben drie jaar geïnvesteerd in de ontwikkeling en realisatie van deze machine, een aanzienlijke investering. We kijken nu ernaar uit om bij Solliance de kracht ervan te demonstreren aan partijen van over de hele wereld."