Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Startup Lightyear brengt commerciële zonneauto op de markt

30 juni 2017

De Eindhovense startup Lightyear heeft donderdag zijn plannen aangekondigd om in 2019 een commerciële zonneauto op de markt te brengen. De eerste auto, de Lightyear One, is een elektrische, vierwielaangedreven auto die opgeladen wordt met zonne-energie en tot 800 kilometer kan rijden op een batterijlading. Van dit model zal een klein aantal worden geproduceerd. De auto kan vanaf nu gereserveerd worden; de prijs van de Lightyear One begint bij 119.000 euro exclusief btw.


Combineren
“Je kunt de Lightyear One zien als een elektrische auto die van de grond af aan opnieuw ontworpen is. Op die manier was het mogelijk het beste van zonne-auto’s en elektrische auto’s te combineren”, aldus Lex Hoefsloot, CEO van Lightyear. “Het is een grote stap voorwaarts in elektrische mobiliteit omdat we in staat zijn een geweldig uiterlijk te combineren met extreme efficiency, zo maken we science fiction realiteit.”

Bijladen onnodig
De geïntegreerde zonnecellen op het dak van de auto genereren genoeg energie om de batterij gedurende de dag op te laden en maakt bijladen met een stekker nagenoeg onnodig. Zelfs in Nederland is dat mogelijk en kun je de zomer bijna helemaal door zonder op te laden. Bijladen is alleen nodig voor lange trips en in de winter. Voor hele lange reizen kan de auto worden opgeladen via een normaal stopcontact, waardoor EV oplaad infrastructuur overbodig is.

Missie
“De Lightyear One is een statement om te laten zien dat elektrische auto’s geschikt zijn om overal ter wereld te kunnen rijden”, verklaart Lex Hoefsloot. “Het is de eerste stap in onze missie om elektrische auto’s voor iedereen ter wereld beschikbaar te maken.” Omdat de auto onafhankelijk is van laadpunten, is het zeer geschikt voor gebieden waar de adoptie van elektrische auto’s wordt tegengehouden doordat er nog geen laadpunten beschikbaar zijn. De vierwielaangedreven Lightyear One kan overweg met ruig terrein en is dus klaar voor bijna elk stuk weg op de wereld.

Reserveren
Een beperkt aantal auto’s kan vanaf nu worden gereserveerd via www.lightyear.one. Het uiteindelijke design en de details van de Lightyear One zullen begin 2018 worden gepresenteerd en de eerste leveringen worden in 2019 verwacht in de VS en de EU.