Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Technologie voor de Toekomst: Europese Parlementsverkiezingen

23 mei 2019

Als het goed gaat met Europa, gaat het ook goed met Nederland. We zijn dus gebaat bij een sterke Europese Unie. Maar de wereld verandert snel en dit brengt existentiële uitdagingen met zich mee. Technologische ontwikkelingen vragen om nieuwe kennis en vaardigheden van iedereen.
Hoe speelt Europa in op deze ontwikkelingen? Tijdens het verkiezingsdebat 'Technologie voor de Toekomst' op dinsdag 21 mei in het Blue Collar Hotel Eindhoven gingen kandidaten van VVD, CDA, PvdA, FvD, GroenLinks en D66 met elkaar in debat over stellingen rondom geopolitiek, innovatie, technologieën en veiligheid. 


  • We hoorden van Eline van Nistelrooij (GroenLinks), tot voor kort werkzaam als diplomaat in Shanghai, pleiten voor een sterk eigen Europees geluid, naast dat van China en de VS als het gaat om technologiebeleid. 
  • Bart Groothuis (VVD) had, mede op grond van zijn eigen ervaring bij het Ministerie van Defensie, een duidelijke visie op cyberweerbaarheid. 
  • Raoul Boucke (D66) legde een keuze voor aan Tom Berendsen (CDA) om landbouwsubsidies om te buigen naar innovatiesubsidies, bijvoorbeeld voor kunstmatige intelligentie, een speerpunt voor D66. Als die geldstromen ook ingezet kunnen worden voor landbouw- en voedselinnovatie lijkt het CDA daarin mee te gaan. 
  • Bijna alle kandidaten zagen het belang van gericht Europees investeren in sterke innovatieve regio's, die daarmee andere regio's mee kunnen nemen. 
  • Rob Roos (FvD) was van mening dat investeren in innovatie de verzekeringspolis is voor welvaart. Maar dan liefst niet via lui makende Europese subsidies, maar via private risicokapitaal injecties. 
  • Waarbij Mohammed Chahim (PvdA) vooral het belang van langjarige innovatie financiering benadrukte, zoals hij zelf uit de praktijk bij TNO meemaakt. 


Het Europees Parlement is de enige instelling van de Europese Unie die rechtstreeks wordt gekozen. De 751 leden van het Parlement zijn er om u te vertegenwoordigen. Wat het Parlement doet, heeft een grote invloed op uw leven. Laat daarom uw stem horen op 23 mei!